Archief: oktober 2009

Gazprom wil AZ kopen

De Telegraaf weet vandaag te melden dat AZ mogelijk in Russische handen komt. Het schijnt dat Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld, de Alkmaarse club wil AZ kopen. Gazprom zou ook geïnteresseerd zijn in het stadion. Gazprom, momenteel onder andere shirtsponsor van Schalke 04, dat daarvoor per jaar 25 miljoen euro ontvangt. Wat Gazprom voor AZ zou gaan betalen is niet duidelijk. Volgens de krant is het wel minder dan de 100 miljoen euro die ex-voorzitter Dirk Scheringa in de club pompte. Tot voor kort was DSB hoofdsponsor van AZ Alkmaar. Zouden de Russen dan nu voet aan wal zetten in het Nederlandse voetbal, wat ze eerder ook al deden in Engeland en Duitsland?

Edgar Davids: toch niet naar Leicester City

Ik dacht eigenlijk dat het vorige week al zo goed als rond was, maar zoals nu blijkt, gaat Edgar Davids toch niet naar de Engelse Premier Leauge club Leicester City. De club heeft dit gisteren gemeld op de eigen clubsite. De onderhandelingen zijn op niets uitgelopen omdat Davids te veel eisen zou hebben gesteld. Davids zit zonder club sinds hij vorig jaar bij Ajax vertrok. Een maandje geleden was er nog sprake van dat hij misschien bij Vitesse aan de slag zou gaan, maar ook dat liep nergens op uit.

Ajax-coach weet al hoe Feyenoord gaat spelen

Als je dit filmpje bekijkt, dan is het duidelijk. Martin Jol verwacht dat Feyenoord gaat proberen te counteren in de ArenA. Nou, als de Ajax-trainer nou ook weet wat de uitslag wordt, dan moet ‘ie me maar even bellen, want dan ga ik toch nog even inzetten… Overigens verwacht ik wel dat Jol gelijk heeft. Feyenoordtrainer Mario Been zal toch niet voor niets kiezen voor de snelle Slory in de spits, in plaats van Roy Makaay.

De wedstrijd van morgen is trouwens voor Jol een bijzonder duel. De trainer zit voor de 250e keer op de bank als coach in het Nederlandse betaalde voetbal. Voor zijn komst naar Ajax (en zijn buitenlandse periode bij HSV en Spurs) was Jol trainer van RKC en Roda JC.

SCHITTEREND FILMPJE MET GLOBIE DE MASCOTTE (aanrader)

Ik zal het maar meteen vertellen: ik ben over het algemeen niet echt een groot liefhebbers van mascottes bij voetbal(/sport)wedstrijden. Meestal zijn het een beetje overdreven vrolijke, klunzige figuren die een beetje malloot lopen te doen op en rond het veld. Eigenlijk geldt dat ook voor de mascotte uit dit filmpje, maar kolere… wat heb ik gelachen! Hoofdrolspeler is  Globie, de dansende mascotte van de Amerikaanse basketbalploeg The Harlem Globetrotters. Als er dan in de Nederlandse stadions toch mascottes rond moeten lopen, laat het dan maar zulke figuren zijn. En het hoeft absoluut niet altijd, maar op z’n tijd eens zo’n langswandelde stuiterbal is natuurlijk wel weer eens wat anders dan een regionale B-artiest, penaltieschieten of weet ik veel wat voor andere rust-vulling.

Goed nieuws voor Ajax

Het hoofd van iedereen bij Ajax zal gisteren waarschijnlijk vooral bij de bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht zijn geweest, maar er was gisteren wel degelijk meer nieuws dat van belang is/was voor de Amsterdammers. De UEFA heeft Dinamo Zagreb namelijk zwaar gestraft naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de wedstrijd van Dinamo tegen FC Timisoara. Die straf was niet mis: Dinamo Zagreb moet de laatste twee groepswedstrijden in de Europa League in een leeg stadion afwerken. Bovendien bracht de UEFA de Kroatische club drie punten in mindering naar aanleiding van de rellen rond de wedstrijd tegen FC Timisoara in Roemenië.

Dat betekent dus dat de straf op twee manieren in het voordeel van Ajax werkt: Niet alleen speelt de Amsterdamse club op 5 november in een leeg stadion tegen Dinamo Zagreb, zonder dat Zagreb de fanatieke twaalfde man achter zich heeft, maar het ziet ook een concurrent voor een vervolg in de Europa League verder achterop raken. Dinamo Zagreb kan overigens nog in protest gaan tegen de straf. Hiervoor heeft de club drie dagen de tijd.

RKC is gered, maar voor hoe lang?

Waalwijk heeft nog steeds een betaald voetbalclub. Nog wel… RKC en de gemeente Waalwijk hebben namelijk gisteren na het nodige vijven en zessen een akkoord bereikt over het oplossen van de financiële problemen van de club. En dat was het vereiste dat suikeroom Ben Mandemakers stelde voordat hij zelf extra geld in RKC zou steken. Een van de opvallendste punten uit het bereikte akkoord is in mijn ogen dat de club (en dus zeker de spelers van RKC) ieder jaar de verplichting hebben mee te werken aan allerlei maatschappelijke  projecten, zoals voorlichting op scholen enzo. Als tegenprestatie daarvoor krijgt RKC subsidies waarmee de stadionhuur voor een deel kan worden betaald. Overigens is het nog maar de vraag of RKC er in de toekomst ook in gaat slagen de broek op te houden, zelfs met de hulp van Mandemakers. Er zijn namelijk nog diverse schuldenposten en er zal dan ook echt nog een heleboel voor nodig is om de blauwgele club definitief te redden.

De spelers werken dit seizoen in ieder geval keurig mee. RKC hoefde pas één keer een winstpremie uit te keren aan de selectie… Misschien ligt daar een oplossing: omgekeerde winstpremies, waarbij de spelers bij een nederlaag de club een premie moeten betalen. Misschien eindigt RKC dan wel met een winstgevend seizoen

Feyenoord – AZ en Heerenveen – PSV

In Dordrecht is gisteren geloot voor de vierde ronde van het nationale bekertoernooi. Er kwamen een paar fraaie duels uit de balletjesmachine: Zo lootte Feyenoord een thuiswedstrijd tegen AZ en moet PSV op bezoek in Heerenveen. Amateurclub WHC heeft ook een lastig duel geloot, maar wel eentje waar de penningmeester vast blij mee is: thuis tegen Ajax. De acht duels zullen verdeeld worden over 22 en 23 december.

Loting achtste finales:
FC Groningen – NEC
Baronie – Sparta Rotterdam
FC Twente – Helmond Sport
Feyenoord – AZ
Heracles Almelo – Go Ahead Eagles
WHC – Ajax
sc Heerenveen – PSV
Jong De Graafschap – NAC Breda

‘Lucky Ajax’ loot mee na moeilijk bekeravondje

Voor de mensen die het niet gezien hebben klinkt het misschien wat ongeloofwaardig, maar het is best verrassend dat Ajax zometeen nog in de balletjes zit bij de loting voor de volgende ronde van het KNVB Bekertoernooi. Uit tegen FC Dordrecht hadden de Amsterdammers een zeer lastige avond, met een paar vervelende tegenvallers: zo moest Dennis Rommedahl zich al in de eerste helft geblesseerd laten vervangen en liep Gabri in de slotfase tegen een rode kaart op. Bovendien moest er een verlenging aan te pas komen om het duel te beslissen. Pas in de laatste minuut van die verlenging slaagde Urby Emanuelsson er in een penaltyserie af te wenden. Met een mooi geplaatste vrije trap besliste de middenvelder het duel. Het was overigens de tweede treffer voor Emanuelsson, want vlak na rust had hij Ajax ook al op voorsprong gezet. Na de gelijkmaker van Kalisse had FC Dordrecht zowaar nog wat halve kansen op een voorsprong, maar het was dus uiteindelijk Ajax dat zo mee loot.

Demy de Zeeuw: ziek van spreekkoren?

Demy de Zeeuw is vanavond niet van de partij als Ajax het in het KNVB-bekertoernooi opneemt tegen FC Dordrecht. De Zeeuw meldde zich op pas vandaag, op de dag van de wedstrijd af bij trainer Martin Jol. De international is te ziek om te spelen. Zou hij soms ziek zijn van de spreekkoren die hij naar zijn hoofd heeft gehad? Zou begrijpelijk zijn!