Ajax-soap gaat nog wel even door: Jonk wil niet opstappen

Nou… ik denk niet dat het al snel helemaal rustig zal worden in De ArenA en op De Toekomst… Wim Jonk legt zich namelijk niet neer bij zijn gedwongen vertrek bij Ajax. Gisteren werd bekend dat het hoofd opleidingen ontslagen gaat worden in Amsterdam, maar de 49-jarige ex-voetballer is niet van plan om te vertrekken. “Plan Cruijff is door iedereen omarmd. Daar was een revolutie voor nodig. Nu trekken ze hun handen er vanaf, maar ik blijf strijden voor deze visie”, zegt Jonk, die een gang naar de rechter niet uitsluit, in een groot interview met De Telegraaf. “Als Ajax echt van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen.”

Maandag kreeg Jonk het nieuws te horen van algemeen directeur Dolf Collee en directeur externe relaties Edwin van der Sar. “Het was in mijn optiek niet eens een gesprek. Dolf deed een mededeling. Dat was om 14.00 uur in de Amsterdam ArenA. Edwin van der Sar zat erbij. Ik kreeg een brief met hun zienswijze en een persbericht onder mijn neus geschoven. Met die verklaring ging ik niet akkoord, omdat de indruk werd gewekt dat het een gezamenlijk standpunt was.” Jonk is het niet eens met de beeldvorming die de afgelopen maanden over hem is ontstaan. Hij wilde niet bij het technisch overleg aanschuiven, dus hij was de boeman. “Er is bewust een frame gelegd van Wim weigert mee te doen en doet moeilijk. Maar natuurlijk waren er redenen waarom ik niet meer aan het overleg deelnam. Ik luid hierover intern al heel lang de noodklok, mondeling en schriftelijk en bij alle betrokkenen. Uiteindelijk draaide het om het uitvoeren van het Plan Cruijff en dat is niet gebeurd.”

“We kwamen met de directie en het technisch hart in elkaars domein. Dus zei ik: we moeten het beter afkaderen. Ik was verantwoordelijk voor de jeugd, maar later bleek dat anderen daar de zeggenschap over hadden en steeds meer hun wil oplegden aan de opleiding. Ook mensen die twee jaar niet bij een jeugdwedstrijd waren geweest. Achteraf kun je zeggen dat het een fout was om niet vanaf het begin veel duidelijkere piketpaaltjes te slaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.