Leestip: De Voetbalhel (Tom Bodde)

Toen ik onlangs las dat Tom Bodde een nieuw boek had geschreven, wist ik dat ik dat zeker wilde lezen. Zijn eerste boek Confetti, Bier en Staanplaatsen, had me namelijk veel leesplezier bezorgd. Leuk geschreven, met veel herkenbare dingen voor mensen die regelmatig een voetbalwedstrijd in een buitenlands stadion bezoeken. Inmiddels heb ik ook het nieuwe boek: De Voetbalhel, bijna uit en ik kan zeggen dat het precies is wat ik verwachtte:Veel persoonlijke gevoelens omschrijvingen van stadionbezoeken in de hele wereld. Sommige bij wedstrijden die ik me ook kan herinneren, maar ook duels ‘uit de marge’. Voor groundhopper (*) Bodde maakt het niet zo veel uit. Hij kan net boeiend vertellen of een-of-ander ranzig Pools stationnetje als over een hypermoderne voetbaltempel.

In De Voetbalhel geeft Tom Bodde een kijkje in de catacomben van diverse legendarische voetbalcomplexen. Hij rapporteert vanaf ijzige tribunes vanuit the middle of nowhere, of juicht euforisch mee met de ultra’s in een kolkende arena. Lees hoe hij bijna ruzie kreeg met Louis van Gaal, de overweldigende voetbalambiance proefde in de vele bruisende pubs van Liverpool, en verzeild raakte tussen de ultrarechtse hooligans van Ferencvaros. Een contrasterende reis tussen Londen en Sarajevo en van Valencia naar Boedapest. Een boek voor iedereen die houdt van voetbal, reizen en culturen….

De Voetbalhel (240 Pagina’s. Prijs € 14,95. ISBN 9789081662017) is verkrijgbaar bij iedere boekhandel en via bol.com.

(*) Het fenomeen groundhopping is afkomstig uit Engeland en Duitsland, maar de laatste jaren is de hobby ook in Nederland zeer in opkomst. Een groundhopper stelt zichzelf tot doel voetbalwedstrijden in zoveel mogelijk verschillende stadions te bezoeken. In deze hoedanigheid zwerft Tom Bodde sinds 1995 langs de Europese voetbaltempels.  In 2008 mocht Tom Bodde zich met enige trots de eerste Nederlandse groundhopper noemen die een boek had uitgebracht, waarvan inmiddels een tweede druk van in omloop is. Zijn eerste bundel ging over de avonturen die hij beleefde in en om de Europese volkstheaters. Zijn nieuwe status van schrijver opende vervolgens vele stadiondeuren die voor anderen gesloten blijven.

Voor meer informatie over het boek, Tom zelf en groundhopping in het algemeen: is dit een leuke site

Lees ook:TORENHOGE AMBITIES IN HET PSG TRAININGSPAK
Lees ook:Nieuw voetbalgear nodig?

Eén reactie op “Leestip: De Voetbalhel (Tom Bodde)

  1. Frank

    Ik ben een liefhebber van het bezoeken van buitenlandse wedstrijden. Union Berlin, Kickers Emden, Chievo Verona, Zenit Sint Petersburg en Saturn Moskou. Voor mij is het liefhebberij, Tom Bodde leeft ervoor! Die passie weet hij op een geweldige wijze op papier over te brengen in zijn boek De Voetbalhel. En Bodde bewijst dat alles zijn charmes heeft, als je het maar wilt zien. Chapeau!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.