Waarom sluit de transfermarkt eigenlijk niet overal op hetzelfde moment?

Gisteren was het weer zover: deadline day. De drukste (en gevaarlijkste) dag van het jaar voor zaakwaarnemers en technisch directeuren. Het is in Nederland vaste prik; op 31 augustus sluit om middernacht de transfermarkt. Dit geldt echter niet in alle landen. Maar waarom eigenlijk? De KNVB verduidelijkt:

In Engeland is de transfermarkt dit jaar bijvoorbeeld een dag langer geopend vanwege een nationale feestdag, terwijl de markt in Rusland ieder jaar pas op 1 september sluit. Alle bonden hebben eigen competitieprogramma’s en hieromtrent eigen belangen. De FIFA bepaalt dat de transferperiode in de zomer niet langer dan twaalf weken mag duren en in de winter niet langer dan vier weken.

Binnen de UEFA is afgesproken dat alle landen dezelfde periode aanhouden (in de zomer tot en met 31 augustus en in de winter tot en met 31 januari). Dat is ook wel zo handig, aangezien er bij internationale transfers wordt gekeken naar het ‘transferwindow’ van het land waar de speler naartoe getransfereerd wordt. Als in Nederland de transfermarkt dan bijvoorbeeld zou sluiten op 1 augustus, terwijl ze in de rest van Europa wel tot 31 augustus doorgaan, raken Nederlandse clubs straks spelers kwijt, zonder dat de mogelijkheid bestaat deze nog te vervangen. Je kunt dan na 1 augustus immers geen spelers meer ‘halen’. De afspraken binnen de UEFA zijn richtlijnen, geen verplichtingen. Dat verklaart waarom de transfermarkt in Rusland een dag later sluit dan de Nederlandse. Voor clubs in de Eredivisie en Jupiler League kleeft daar een nadeel aan, want ze kunnen nog wel spelers kwijtraken, zonder dat er een vervanger gehaald kan worden.

De KNVB en de Russische bond maken beide bepaalde afwegingen om de transferperiode te laten starten en te eindigen. Ieder competitieprogramma zit weer anders in elkaar daarom zijn ook de transferperioden anders. We hebben ervoor gekozen om de transferperioden na het weekend te sluiten op maandag 31 augustus terwijl de Russische bond ervoor kiest om 1 september aan te houden. Deze keuzes worden uiteindelijk per bond gedaan.

Lees ook:TORENHOGE AMBITIES IN HET PSG TRAININGSPAK
Lees ook:Nieuw voetbalgear nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.