Oranje: beschermde status voor play-offs (…als we die halen…)

Voorlopig staan er eerst nog drie wedstrijden op het programma in de poule, die we zonder kleerscheuren moeten doorkomen en waarbij het Nederlands elftal de derde plek vast moet zijn te houden, maar als dat lukt, wacht een relatief makkelijke loting mocht Oranje play-offs nodig hebben om zich te plaatsen voor het EK 2016. Oranje krijgt een beschermde status voor de beslissingswedstrijden. Naast de negen groepswinnaars en negen nummers twee, plaatst de beste nummer drie zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Frankrijk. De Europese voetbalbond (UEFA) maakt bekend dat bij de play-offs tussen de overige nummers drie gebruik wordt gemaakt van een geplaatste en niet geplaatste status op basis van de UEFA-ranking.

Nederland is met een vierde plaats op die lijst achter Spanje, Duitsland en Engeland vrijwel zeker van een relatief gunstige loting. Alle landen die op dit moment – net als Nederland de derde positie in hun kwalificatiegroep bezetten – staan aanmerkelijk lager. De beslissingswedstrijden worden medio november gespeeld. Nederland staat momenteel derde in Groep A met zes punten achterstand op nummer twee Tsjechië. IJsland voert de stand aan met acht punten voorsprong op Oranje, dat behalve de wedstrijd tegen Turkije van vanavond (18.00 uur) nog wedstrijden tegen Kazachstan (10 oktober) en Tsjechië (13 oktober).

De beste nummer drie worden – en daarmee via de achterdeur directe kwalificatie afdwingen – is overigens een schier onmogelijke opgave voor het Nederlandse elftal. Albanië heeft met een wedstrijd minder namelijk vier punten voorsprong. Op 18 oktober wordt de loting voor de play-offs gehouden. Op 12 december vindt de loting voor het hoofdtoernooi plaats.

Maar dit is allemaal vooruitkijken. Voorlopig draait het alleen om die pot van vanavond, in Turkije mag niet verloren worden!

Lees ook:TORENHOGE AMBITIES IN HET PSG TRAININGSPAK
Lees ook:Nieuw voetbalgear nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.