Opinie: ‘Positie Van Basten bij Oranje onhoudbaar’

Het is tijd, de hoogste tijd, u wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid. Nou, gezellig was het niet bij Oranje, eerder oersaai, maar sinds Marco van Basten persoonlijke vetes uitvecht (eerst met Mark van Bommel, later met Ruud van Nistelrooij) staat de boel op knappen. De bondscoach heeft met zijn wispelturige en mensonterende selectiebeleid zichzelf definitief onmogelijk gemaakt. Hij selecteerde zogenaamd op prestaties, maar liet telkenmale blijken dat …

persoonlijke voorkeur en het ontbreken van een eigen mening de doorslaggevende factor is in zijn selectiebeleid.

Dat is jammer, want het begon zo hoopvol onder Van Basten. Hij verjongde de ploeg, zegde de vedettes de wacht aan en liet een frisse wind waaien. Van die wind is nu alleen nog maar een strontlucht overgebleven. In plaats van eerlijk selecteren, blijkt dat je beter bij Ajax slecht kan spelen (Heitinga) dan bij een andere club kan uitblinken. Van Basten kan na de blamage op het WK, de ruzies met Bommel en Ruudje en de tegenvallende voetballende prestaties maar één ding doen: zijn bondscoachschap aan de wilgen hangen. Wat mij betreft is zijn positie namelijk onhoudbaar geworden.

13 reacties op “Opinie: ‘Positie Van Basten bij Oranje onhoudbaar’

 1. ruud

  helemaal mee eens. ik ben echt een liefhebber van het kamp van basten en cruijff en ben een echte ajax supporter. maar ik vind dit nergens op slaan. met de wk hadden we natuurlijk davids mee moeten nemen. en nu kan hij best v nistelrooy passeren en huntelaar een kans geven maar v bommel hoort te spelen en v nistelrooy hoort minimaal op de bank te zitten.
  ook seedorf verdient naar mijn mening een nieuwe kans.

    /   Beantwoorden  / 
 2. BJ

  gelukkig zijn er ook nog ajaxieden die ook iets voor een voetballend Oranje over hebben!!
  Tot voor een jaar vond ik Cruijff de grootste op voetbalgebied in Nederland. Intussen kan ik hem niet meer zien.
  MvB: fantastische voetballer, maar dat was het dan ook!
  De taak van een bondscoach is het: uit het beste materiaal een team te maken en niet zijn systeem met spelers te vullen die hun bek houden omdat ze zo blij zijn dat ze mogen spelen.
  Gisteren heeft Gio zich ook geout, ik ben benieuwd wanneer hij er uit vliegt.
  Als MvB er zowiezo in twee jaar mee ophoudt, kan hij er beter nu mee stoppen, dan hebben we misschien een kans over vier jaar de kwalie te halen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. jan

  Wat een onzin. Blijkbaar is het laatste duel altijd de maatstaf. Blijkbaar vergeet je dat we ons erg gemakkelijk gekwalificeerd hebben. Dat we op het WK nog nooit na 2 wedstrijden al geplaatst waren. En als Kuyt tegen Portugal de bal gewoon langs de keeper had geschoven, was er misschien niets aan de hand.

  En in het verleden heb we wel vaker slecht gespeeld tegen zgn C-landen.

  Overigens kan je niet zeggen dat hij geen vertrouwen heeft gegeven aan van Nistelrooy. Onder van Basten was hij een vaste waarde, ook toen hij bij Manu niet speelde! Op het WK waren er meer spelers onder de maat, maar hij had daar bovenuit moeten stijgen. Gemiste kans voor van Nistelrooy

  Van Bommel heeft misschien meer reden van klagen…hij heeft zich ook nooit negatief uitgelaten. Dat hij zich afmeld kan ik me wel iets bij voorstellen…maar uiteindelijk gaat het niet om van Bommel en RVN. Het team is belangrijker en ben benieuwd wat je reactie is als we volgende week gewoon weer 6 punten toegevoegd hebben aan onze totaal score…

    /   Beantwoorden  / 
 4. burry

  gaan we weer hoor, grappig dat gezeik over die ajax spelers, alsof dankzij heitinga’s selectie van bommel, nistelboy, seedorf, davids, ontbreken? dat van basten weg mag is duidelijk maar rot een x op met dat gezeik over marco’s ajax bril. heitinga en maduro hadden idd niet gehoeven, maar dat kan je van janssen, boateng?, landzaad, jaliens, vennegoor net zo makkelijk zeggen, en dan komen er toch heel wat meer plaatsjes vrij! daarnaast heeft ajax gewoon de meeste / beste NLse spelers in de selectie, dus standaard hofleverancier en dit is vrijwel nooit anders geweest

    /   Beantwoorden  / 
 5. Maus

  Ik ben het met Burry eens. altijd dat gezeik over de ajaxspelers.

  Misschien speelt het feit mee dat ajax gewoon structureel één van de beste jeugdopleidingen van Nederland heeft. Dan is naar mijn idee het hofleverancierschap een logisch gevolg.

  Ik denk ook dat de positie van marco onhoudbaar is. waarschijnlijk komen we de poule wel door, en halen we het EK wel, maar daar gaan we tekort komen. Als spelers als bommel en Nistelrooy voet bij stuk blijven houden, gaan we het heel moeilijk krijgen.
  Welliswaar koffiedik kijken, aangezien het EK pas over 2 jaar is, maar dragende spelers hebben we nodig. Momenteel zijn die er niet.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Ronald vd Burgwijn aan Zee

  Toen Van Basten werd benoemd tot bondscoach hadden sommige spelers het lef om openlijk kritiek op zijn benoeming te leveren. Al in het begin maakte Seedorf bekend dat het niet goed komt met het Nederlandse elftal.Niemand nam deze kritiek serieus. Ook na de brief van Davids bleef men Van Basten steunen. De afgang van Van Basten is begonnen.Zijn het de Surinaamse spelers die zijn imago moeten redden?

    /   Beantwoorden  / 
 7. remco janssen

  cruijff had overigens onlnags fikse kritiek op de jeugdopleiding van Ajax in de telegeneuzel en kwam zelfs op bezoek om ze eens flink de les te lezen. Hoezo goeie opleiding? Welke speler is er de laatste vijf jaar internationaal doorgebroken?

    /   Beantwoorden  / 
 8. AJAXNSF

  “in plaats van eerlijk selecteren, blijkt dat je beter bij Ajax slecht kan spelen (Heitinga) dan bij een andere club kan uitblinken.” — altijd weer anti AJAX. je mag Jaliens ook noemen hoor….

  “kan na de blamage op het WK” — kwam dat niet o.a. door een super slecht spelende ruud? toen gaf hij hem de kans, daarna moest Huntelaar er op eens in en sprak men er schande van dat die niet al mee was. en nu is het weer niet goed.
  als je puur naar de punten kijkt, dan heeft van basten het toch echt niet slecht gedaan.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Cobus

  Co Adriaanse op het volgende EK of WK actief als bondscoach…??….

    /   Beantwoorden  / 
 10. Erwin Janssen

  Iedereen die zegt dat Van Nistelrooij een slecht WK speelde heeft gelijk. Maar om hem daarom niet te selecteren gaat te ver. Ook Robben, Landzaat, Mathijsen, Cocu, Van Bronckhorst en nog vele andere hadden een slecht WK.

  Heb het eerder gezegd en doe het nog maar eens. Als we weer met veel punten door de kwalificatie komen en een goed EK spelen dan is dat niet DANKZIJ maar ONDANKS Van Basten!

    /   Beantwoorden  / 
 11. Arno

  We moeten nu niet doen alsof het hier om maradonna en pele gaat. Het zijn twee redelijk goede voetballers , maar daar zijn er meer van in nederland.
  En mag hij dan in zijn ogen vergelijkbare spelers halen die jonger zijn. ( schaars , de zeeuw , huntelaar )
  En de hele discussie gaat nergens over ze niet gebeld , hoe oud zijn ze zeg , het lijken wel kleuters.
  Deze hele opzet komt mij iets te geregiseerd over door met name RvN. Die overigens met alle coaches botst die het wagen hem niet niet op te stellen. (advocaat,ferguson en nu MvB ) En dat in twee jaar tijd.

  En nee hij moet niet weg.

    /   Beantwoorden  / 
 12. AJAXNSF

  Arno, helemaal met je eens.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Daphne

  Vraag:

  Ben jij Arno van Basten uit Den Bosch?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.