Een “sigarenbandjes-speler” is niet meer

Cor van der Hart, voor mij een naam uit een ver verleden. Een naam die je weleens ziet langskomen op hele oude sigarenbandjes, of op van die zwart-witte voetbalplaatjes die bij de lucifers of zeepverpakkingen zaten… Typisch zo'n speler waarvan voetballiefhebbers van mijn generatie weliswaar zo'n beetje allemaal de naam kennen, maar die we niet hebben zien spelen. Vanavond en de komende dagen zullen er echter wel de nodige beelden langskomen op tv, aangezien hij op 78-jarige leeftijd is overleden.

Van der Hart debuteerde op 18-jarige leeftijd voor Ajax, en vertrok na een paar jaar naar Frankrijk, waar hij één van de eerste Nederlandse profvoetballers werd (bij Lille). Dit werd hem niet in dank afgenomen door de KNVB, dus speelde de verdediger 'slechts' 44 keer voor het Nederlands Elftal. Na zijn periode in Frankrijk keerde hij terug in Nederland waar hij voor Fortuna'54 speelde, samen met de legendarische keeper Frans de Munck. Na zijn spelersloopbaan werkte hij als trainer onder andere voor AZ'76. Hij stond bekend om zijn scherpe analyses van tegenstander en was op die manier nauw betrokken bij het succes van Oranje op het WK 1974 in Duitsland. In het boek 'De Top 500', de beste Nederlandse sporters van de eeuw (dan hebben we het over de vorige eeuw natuurlijk…) staat het volgende over Van der Hart: 'De naam Cor van der Hart dient nog altijd met respect te worden uitgesproken. Betere centrale verdedigers zijn er na hem weinig meer geweest. Van zijn traptechniek zou een instructiefilm gemaakt moeten worden'.

Eén reactie op “Een “sigarenbandjes-speler” is niet meer

  1. Marco

    Cor van der Hart was een echte ouderwetse stopperspil een topper in zijn tijd . Als oud fan van FC Amsterdam bewaar ik alleen maar mooie herinneringen aan zijn tijd als trainer bij die club .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.