Voetbalblad Johan ter ziele

De titel is nog altijd geweldig, de verhalen soms mooi, poetisch, gevoelig, geestig, levendig, strijdbaar, raar, leuk enzovoorts. Edoch wist voetbalmaandblad Johan niet te overleven. Vanochtend een mailtje van hoofdredacteur Rob van der Zanden, waarin hij alle medewerkers (waaronder ikzelf met collega Jeroen Gunter, download hier ons verhaal over Cracovia in pdf) hartelijk bedankt voor hun tomeloze bijdrage aan een alsmaar zinkend schip. Even gebeld: hij had een krakerige stem, sprak woorden als ‘tranen staan mij in de ogen’ als hij het heeft over het berichtje dat hij tikt voor de website. Na een ‘frustrerende zomer’ met veel rekenwerk is dus nu de stekker getrokken uit het mooiste voetbalblad van Nederland. Met €3 miljoen (Van der Zanden: ‘Ik noem maar een bedrag’) mag je het magazine exploiteren. Echte voetballiefhebbers moeten het dus nu doen met het gedegen quasi-literaire Hard Gras of Nummer Veertien van de man met bromsnor en sigaar. De eerste is niet altijd even toegankelijk, de laatste niet altijd even diepgaand. VI zou ooit Johan overnemen, maar dat kwam er niet van door gesteggel over de oplagecijfers tussen VI-uitgever WP Sportmedia en Johan-eigenaar Tema BV. En toen kwam Nr 14… Mag ik even een voetbaljournalistiek traantje wegpinken? Waarschijnlijk speelt Johan donderdag op het Mediatoernooi bij Excelsior in Rotterdam met rouwbanden. Geen bloemen. Het blad opende zelf een online condoleanceregister.

Lees ook:TORENHOGE AMBITIES IN HET PSG TRAININGSPAK

14 reacties op “Voetbalblad Johan ter ziele

 1. eazy

  Jammer, ‘k las het elke maand. Blijft alleen Hard Gras nog over.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Edward

  Dit is zeer slecht nieuws. Nu moeten we het doen met dat flutblad van Derksen en dat maandblad wat niet veel beter is. Het wordt er niet echt leuker op. Kan Hard Gras geen maanblad uitbrengen? Volgens mij is er best vraag naar wat diepte-verhalen in het voetbal.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kleine remco

  eeuwig zonde helemaal omdat wij bijna alle edities in ons bezit hebben. Had toch gehoopt dat er nog een aantal bij zou komen. Nr 14 is ook leuk maar niet zo diepgaand en humoristisch als dat johan is (niet heel toevallig de naam van mijn vader)

    /   Beantwoorden  / 
 4. remco janssen

  misschien moet ik zelf maar een blad uitgeven. Jammer dat De Vlieger in de shit zit, anders had ik hem vast wel zo gek gekregen…

    /   Beantwoorden  / 
 5. Fred

  is anders.

    /   Beantwoorden  / 
 6. maarten

  hoe minder voetbal beter de wereld.

    /   Beantwoorden  / 
 7. ruud

  We hebben al de Johan-trapveldjes, de Johan ‘fruit’schaal, een tijdschrift ‘Johan’ is dan ook gewoon teveel van het goede.
  Idee: begin eens een tijdschrift ‘Willy’ (vrij naar de all-time topscorer van Nederland!).

    /   Beantwoorden  / 
 8. remco janssen

  briljant! alleen veelscorende spelers mogen geinterviewd worden, en af en toe een spits die al zoveel wedstrijden droog staat…

    /   Beantwoorden  / 
 9. Paul Hagebeek

  Heel erg jammer….

  maar ik ga mijn toevlucht toch niet bij Nummer 14 of V.I. zoeken?

  Mag ik jullie wijzen op het (duitstalige) “11 Freunde” ? Ook zo’n prachtig liefhebbersblad, bij de meeste Bruna’s/AKO’s te koop.

    /   Beantwoorden  / 
 10. remco janssen

  idd Paul, wat moet je ermee? Wilfred Genee die als Linda de Mol voetballers interviewt. Eigengeilerij. Goeie tip van die 11 Freunde, misschien moeten ze maar een Nederlandse versie maken.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Harker

  Of misschien moeten jullie duits leren lezen…
  Godzijdank, weer wat meer plaats in de krantenschappen voor echte interessante bladen. Nu Hard Gras (hoog THC gehalte!!!) en Nummer 14 nog weg krijgen en ik heb goede zin.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Micha

  Duits leren? Hebben ze 65 jaar geleden al eens ongevraagd mee geëxperimenteerd in De Lage Landen…beviel niet zo, geloof ik.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Eric

  Anderhalf jaar later mis ik de Johan nog steeds zo nu en dan. Ik koop af en toe de Nummer 14, toch onvergelijkbaar met de Johan. Hard Gras is soms top (Bergkamp) soms redelijk. Maar Johan was altijd goed. Ik heb er nog veel liggen trouwens, blader ze nog wel eens door. Prachtige foto’s en sterke verhalen. Ook WSC (When Saturday Comes) is aardig maar erg UK trouwens. Dat Duitse blad ken ik niet, maar ja, die taal he…

  Anyway, erg jammer. Ben benieuwd of het blad anno nu wel kans van slagen zou hebben. Misschien een idee om dit jaar een eenmalige jubileumuitgave te maken in het kader van Cruyffie? Geen Cruyff nummer maar als aanleiding?

    /   Beantwoorden  / 
 14. Ron Noordman

  Hoi Remco,
  Hield van Johan en ben bezig mijn verzameling te organiseren, wil die complimenteren (alles tot 1 jan.2003 helaas bij oud papier en kwijt).Heb je een tip (marktplaats denk ik niet of misschien ook), ben bezig met Johan webarchief (want dat kan ik nergens vinden), ik wil werken aan een compleet overzicht/archief van verhalen en columns/rubrieken want het was een fantastisch blad. Ben blij dat mensen als Brouwer en Rozer, Roosmalen zich weten te redden en, maar hoe gaat het met der rest of them? voetbaltechnisch gesproken nztuurlijk. groet Ron Noordman

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.