Kennisdeling: vertegenwoordigingen Ajax en Barcelona praten urenlang over jeugdopleiding

Methodologen… Ik moet eerlijk bekennen: ik heb er nog nooit van gehoord. Maar bij FC Barcelona schijnen ze er in de jeugdopleiding zes in vaste dienst te hebben. Dat is één van de dingen die aan het licht kwamen tijdens het uitgebreide overleg dat een vertegenwoordiging van Ajax deze week had met een afvaardiging van de jeugdopleiding van de Catalaanse club. Ajax wil het niveau van de opleiding opkrikken en om dat doel te bewerkstelligen, hebben hoofd opleidingen Wim Jonk en hoofd talentontwikkeling Ruben Jongkind gesproken met hun collega’s van de Catlaanse topclub. “De contacten om kennis uit te wisselen zijn vorig jaar tot stand gekomen”, aldus Jongkind tegenover De Telegraaf.

“Dit keer hebben beide clubs een presentatie gegeven over hun jeugdopleiding en zijn we vier uur lang de diepte in gegaan.” Naar aanleiding van de eerdere gesprekken zette Jonk bij Ajax een werkgroep methodologie op. “FC Barcelona heeft zes methodologen fulltime in dienst”, zei Jongkind. “Zij zorgen voor de rode draad in de opleiding. In Nederland is dat van oudsher een taak van het hoofd opleidingen, die het echter ook druk heeft met allerlei andere zaken.”

“In Spanje houdt een aparte afdeling zich met onderzoek en ontwikkeling bezig. Welke trainingen geven we aan welke leeftijdscategorie? Hoe bewaken we de speelstijl? En welke oefeningen passen in die visie? Het is een controlemechanisme voor de trainers. Bij FC Barcelona gaan ze zo ver dat er wordt gezegd dat het opleiden van trainers nog belangrijker is dan het opleiden van spelers. Daar doen wij ons voordeel mee, zoals Barça ook zaken van ons kopieert. Alles met het doel om nog beter te worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.