Puinhoop in Enschede: verwend FC Twente moet weer een gewone club worden

De beerput in Enschede gaat de afgelopen dagen volledig open. Aangekochte (te) dure spelers, te hoge salarissen, investeringen waarmee het wel fout moest gaan… Tijd om schoon schip te maken dus. En met Gerald van den Belt hebben de tukkers een nieuwe financieel bestuurder, die wel weet hoe hij met een financiële puinhoop om moet gaan. De van SC Cambuur overgekomen bestuurder legt uit wat hij aantrof in Enschede en wat er moet gebeuren om de club er weer bovenop te helpen. “Mij viel op dat mensen bij FC Twente niet op de hoogte waren van de ernst”, vertelt Gerald van den Belt, de financieel directeur van de club en derhalve de ‘puinruimer’. “Inzake de dreiging van de puntenaftrek was er een houding van ‘dat zal de KNVB bij een club als FC Twente toch niet doen?’ Nou, na twee dagen op kantoor had ik al door dat er echt geen uitzondering zou worden gemaakt.”

Het plan van aanpak om uit de financiële zorgen te komen was te ambitieus, te optimistisch, stelde Van den Belt al. FC Twente kon er niet aan voldoen en werd een puntenstraf gegeven. De directeur had ook al snel door dat de Tukkers, landskampioen in 2010, op te grote voet leefde om met de grote jongens mee te kunnen doen. “Het had natuurlijk ook met de markt te maken, maar er zijn veel te hoge salarissen betaald”, oordeelt hij. “En dat FC Twente Leroy Fer kocht van Feyenoord en Luc Castaignos voor zes miljoen euro van Internazionale, was ook nogal vooruitstrevend. De club ging op zoek naar zekerheid. De zekerheid van topspelers. En dat kost geld. Om dat allemaal te kunnen betalen en de problemen het hoofd te bieden, werden allerlei leningen aangegaan.”

“Het was: ambitie-problemen-lenen. In die volgorde. Steeds maar weer. Mede daardoor is deze situatie ontstaan”, constateert Van den Belt, in het verleden succesvol met saneren bij PEC Zwolle en SC Cambuur. De algemeen directeur weet hoe FC Twente er weer boven op kan komen. De enige manier is volgens hem ‘terug naar de basis te gaan’. “Op sportief gebied, maar ook qua houding. Twente is een verwende club geworden, met te veel luxe. Dat moet eruit”, doceert Van den Belt. “Maar de potentie blijft. FC Twente kan nog steeds om de vierde, vijfde plaats spelen, al zal dat op een andere manier moeten. In die zin moeten we ons aan Feyenoord spiegelen, dat een jaar of vijf geleden door financiële problemen ook genoodzaakt was eigen jeugd in te passen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.