De laatste Europese titel van Frankrijk: in Nederland

Mocht het Frankrijk lukken morgen in het eigen Stade de France Europees kampioen te worden, is dat eigenlijk niets bijzonders. Sinds de Fransen in 1984 in Parijs voor het eerst de Europse titel veroverde, won het ieder groot internationaal toernooi dat binnen de eigen landsgrenzen werd afgewerkt: de Wereldbeker in 1998 en de Confederations Cup in 2003. Eén keer maar won Frankrijk buiten Parijs een titel: op 2 juli 2000 in De Kuip in Rotterdam. Het toernooi dat Nederland (mede-)organiseerde en waar Oranje natuurlijk eigenlijk ook gewoon in de finale had moeten staan, maar ja, die pingels tegen Italië…

De finale van de EURO2000 was een hele bijzondere. Tot ver in blessuretijd zag het er naar uit dat Italië kampioen zou worden. Alle Italiaanse reserves stonden langs de lijn al opgesteld om Devecchio’s winnende goal te vieren, toen Wiltord alsnog gelijk maakte. De verlenging was daarna snel afgelopen omdat voor de eerste – en de laatste – keer de ‘Golden goal’ regel van toepassing was. Na Trezeguet’s treffer in de 103de minuut was de finale meteen afgelopen.

Lees ook:TORENHOGE AMBITIES IN HET PSG TRAININGSPAK
Lees ook:Nieuw voetbalgear nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.