WK: medische update: zo schadelijk is de vuvuzela!

Ze zijn niet alleen irritant, de vuvuzela’s waar menigeen zich aan ergert tijdens het WK. Ze zijn ook nog eens echt schadelijk voor de gezondheid. De toeters produceren tijdens de wedstrijd gemiddeld 100 dB, met een piekwaarde van 115 dB. Dat is vergelijkbaar met een straaljager (120 dB) en een zaagmachine in een bouwmarkt (100 dB).Een goede richtlijn biedt de Europese Arbo-wetgeving, die bedrijven verplicht werknemers gehoorbescherming te geven bij 80 dB. Dat is een volume waarop gehoorschade optreedt als je er 8 uur of langer naar luistert. Dit alles op een logaritmische schaal: elke 3 decibel dat het geluid harder is, betekent een verdubbeling van de geluidsdruk. Ofwel: als bij 80 dB na 8 uur luisteren gehoorschade optreedt, dan is dat bij 83 dB al na 4 uur, en dus bij 100 dB al na 5 minuten. 90 minuten tussen de vuvuzela’s, levert dus gegarandeerd gehoorschade op. Jonge mensen kunnen dit waarschijnlijk nog wel hebben, maar ouderen zullen een fluittoon in hun gehoor mee het stadion uitnemen en voortaan de hoge tonen van het geluid missen.

0 reacties op “WK: medische update: zo schadelijk is de vuvuzela!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.