Oranje-echec: de vijf kapitale fouten van Van Basten

Oranje beleefde een dramatisch WK. Niet erg, vindt San Marco. We richten ons op het EK 2008. Fout gedacht.

De vijf kapitale fouten van Van Basten.

 1. Lichtgewicht en eeuwig talent Sneijder speelde als spelverdeler. Gaf nauwelijks goeie passes. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. Of zoiets.
 2. In plaats van het elftal in dienst van de koele afmaker Van Nistelrooij te laten spelen, liet hij Van the Man spelen in dienst van het team. Raakte daardoor nooit in bloedvorm. Dom!
 3. ‘We missen een balafpakker.’ Maar Edje Davids mocht in Londen blijven. Verkeerd gezien. Dapper om het toe te geven.
 4. Had bondscoach Van Basten, was hij nog speler, zichzelf thuisgelaten als-ie topscorer was geworden van de eredivisie? Klaas-Jan won wel een prijs, maar wat hebben we aan Europees kampioen bij de jeugd?
 5. Wisselen. Want waarom laat je Boulah, met een vroege gele op zak en een wazige scheids, staan tegen beroepsacteur Figo? Waarom breng je Vennegoor, met minder dan tien minuten te spelen? Waarom zit je topscorer het hele duel op de bank, terwijl een veredelde visserszoon staat te zwemmen in de voorhoede? Waarom laat je Robben worstelen met zichzelf en angstgegner Miguel? Waarom?

13 reacties op “Oranje-echec: de vijf kapitale fouten van Van Basten

 1. Henk

  Waarom vd Vaart inbrengen ipv Matthijssen? Hierdoor werd het middenveld overvol en ontstonden er geen kansen meer! Hij had Joris moeten laten staan, om op die manier ruimte op middenveld te creeeren…..en dan lopen de middenvelders van Portugal zich te pletter!

    /   Beantwoorden  / 
 2. burry

  weg met van basten! danny blind had t nog beter gedaan

    /   Beantwoorden  / 
 3. Koen

  Als Edje erbij was…was dit een garantie voor 3 rode kaarten.. Boula deed weinig verkeerd.. Mathijsen was zeer onzeker ..logische keuze.. de rest kan ik me wel in vinden.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Larry Cooke

  ‘Doorgaan’ is zijn grootste fout… Ik vind het wel opvallend dat die ouwe koeien als Huntelaar en Davids pas weer uit de kast worden gehaald als het mis gaat. Het voetbaljournaille springt bovenop kwetsbare types, maar valt de natuurlijk charismatische pas af, als ze zijn afgedropen. Ik vind het ook een waardeloze prestatie, maar op de wedstrijddag zelf was er nog blind vertrouwen in Van Basten en zouden we dat Portugese varkentje wel even wassen. Het is flauw om aanvankelijk stilzwijgend mee te gaan in zijn beleid en hem pas af te blaffen als het toernooi voorbij is. Davids heeft een half seizoen voor de Spurs in de benen, dacht ik, en niets in de voorbereiding van Oranje. Dan slaat het nergens op om hem mee te nemen. En als Van Nistelrooij het verschil niet kan maken, kan Jantje Huntelaar dat ook niet.

    /   Beantwoorden  / 
 5. AJAX NSF

  Ik ben het niet eens met je laatste opmerking. Alsof Van Nistelrooij een fantastisch seizoen achter de rug heeft?

  In ieder geval is mijn mening: met Kuijt en VofH in de spits kun je nooit wereldkampioen worden. Simpel. Onmogelijk.
  Dus we hebben gewoon te slechte spelers, of niet de juiste spelers meegenomen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. remco janssen

  Allebei, dunkt mij.

    /   Beantwoorden  / 
 7. ANTI NEC

  De grootste fout van Van Basten is het te belangrijk maken van Sneijder en van der Vaart. Ook de kwaliteieten van een ‘modale’ eredivsie speler als Matthijsen heeft hij overschat.
  Daarnaast teveel rechtsbacks mee en te weinig verdedigende middenvelders.
  Had Boateng meegenomen, geen slimme speler, maar wel een sloper, kan ook rechtback en kan in dienst van Cocu en van bommel spelen, die dan wel hadden kunnen uitblinken.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Grobbekuiken

  Boula deed weinig verkeerd. Ja, Boula had direct rood moeten krijgen. Dat hij die alsnog in de tweede helft kreeg mocht hij van geluk spreken. Iedere andere scheids had zijn fout al eerder goedgemaakt.

    /   Beantwoorden  / 
 9. erik

  ik vind dat er weinig verkeerd is geaan door van basten. oke hij had boulah moeten wisselen maar het is jammer dat he t middenveld het hele toernooi niets was. van Bommel was ook niet veel hoor. Jammer dat Figo niet van het veld was getrapt door onze jongens

    /   Beantwoorden  / 
 10. Appelflauwte

  Helemaal met je eens Erik. Op dat laatste na: heeft niks met voetbal te maken.
  Maar Van Bommel was inderdaad weinig. Zelfs met wegzakken na een kop-contactje (kopstoot kan ik dat niet noemen) moest hij lang talmen, wat kan je dan nog van een vloeiend samenspel verwachten?
  Het was pover.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Kleine remco

  Grootste probleem is het gebrek aan kwaliteit/breedte. Als jongens zoals Landzaat, Mathijsen, Maduro, Babel, Jaliens en Vennegoor meemoeten/gaan dan is het toch triest gesteld met het NL elftal. Dit zijn alle leuke spelers in de eredivisie maar je wint er de oorlog duidelijk niet mee. Tuurlijk zijn er wel vervangers (misschien zelfs betere) voor deze spelers maar ook van een castelen en schaars worden de Argentijnen en Portugezen niet bang van. Enige manier om op t EK in 2008 een beetje ver te komen is of elke nacht aan god vragen dat sommige spelers echt beter worden of heeel verdedigend te gaan spelen zoals Griekenland deed.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Vunkske

  Cruiff heeft gefaald, maar zit niet op de blaren.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Arne

  Van Basten heeft een te grote voorliefde voor spelers(spel) van Ajax en laat dat blijken. Zijn voorliefde maakt hem zwak in het samenstellen en opstellen van een team. Matige ajaxieden worden geen sterren bij Oranje. Daarnaast heeft hij het nagelaten om van Persie een paar keer op z’n kloten te geven. Laat hem maar bij een club op z’n plaat gaan i.p.v. bij Oranje. Als speler was hij super, als coach niet.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.