Categorie: "afrika cup"

‘Ebolavrij Guinee’ mag weer in eigen land voetballen

Schermafbeelding 2016-01-06 om 10.21.48Goed nieuws voor Guinee. Het Afrikaanse land mag de interlands van de nationale voetbalploeg weer in eigen land afwerken. De Afrikaanse voetbalbond CAF nam dat besluit maandag nadat het land door wereldgezondheidsorganisatie WHO ebolavrij is verklaard. Sinds augustus 2014 speelde Guinee zijn thuiswedstrijden in het Marokkaanse Casablanca. Guinee, vorig jaar kwartfinalist bij de Afrika Cup, is de nummer 50 van de wereldranglijst van de FIFA. ‘Het CAF heeft de ban voor alle interlands en andere wedstrijden uit internationale competities opgeheven’, verklaarde secretaris-generaal Hicham El Amrani. Het virus kostte in Guinee aan meer dan 2500 mensen het leven. Alleen in Liberia is de ebola-epidemie nog niet voorbij.

Druk zapp-avondje: Roda-PSC, Mali-Kameroen en Liverpool-Chelsea

Schermafbeelding 2014-08-25 om 21.22.16Het is een druk avondje voor de voetballiefhebber die zoveel mogelijk wil zien…

Op FOX Sports is de KNVB Bekerwedstrijd Roda JC – PSV inmiddels in de tweede helft beland. Na een snelle achterstand is PSV al voor rust teruggekomen tot 1-1 en zijn er al de nodige kansen geweest op een Eindhovense voorsprong, al had Roda net ook een aardige kans.

Op Eurosport wordt natuurlijk ook vanavond weer gevoetbald in het kader van de Afrika Cup. Mali en Kameroen zijn net als het Nederlandse bekerduel om 20.00 uur begonnen, alleen is er daar nog niet gescoord.

Op FOX Sports 2 (het internationale kanaal) zijn Liverpool en Chelsea bezig met hun onderonsje in de League Cup. Tussenstand na ruim een half uur: 0-1.

LIVE AFRIKA CUP: Algerije – Zuid-Afrika:

Schermafbeelding 2015-01-19 om 19.57.12Ondanks de ietwat merkwaardige manier waarop het in beeld werd gebracht (amper herhalingen, ook niet van één van de goals, vrijwel alleen maar beelden van de overzichtscamera), heb ik eerder vanavond met veel plezier naar Ghana – Senegal gekeken. Sfeer op de tribunes, vliegende tackles, een schitterende omhaal die bijna binnenviel en een terechte overwinning voor Senegal in de laatste tien secondes van de blessuretijd. Zeer vermakelijk!

En er staat nog een wedstrijd op het programma, ook live te zien op Eurosport. Over enkele ogenblikken begint namelijk Algerije – Zuid-Afrika.

Hoe zit het nou met Jacob Mulenga in Turkije?

Schermafbeelding 2015-01-13 om 14.02.55Is hij nou wel vertrokken bij zijn Turkse (tweede divisie)club of niet? Het is een beetje onduidelijk, maar volgens Turkse media heeft Jacob Mulenga zijn contract bij Adana Demirspor ingeleverd. De dertigjarige spits van Zambiaanse komaf verliet FC Utrecht vorig jaar zomer voor een driejarig contract in de 1. Lig, het tweede niveau in Turkije. Mulenga deed het er uitstekend, maar zou besloten hebben dat hij niet meer bij Demirspor wil blijven. In vijftien wedstrijden was Mulenga vooralsnog goed voor acht doelpunten: daarmee is hij topscorer van Demirspor. De club staat gedeeld tweede in punten, maar moet op doelsaldo Ankaraspor nipt voorrang verlenen. Tegen African Football zegt Mulenga dat hij inderdaad eenzijdig zijn doorlopende verbintenis heeft opgezegd. “Ja, ik ben weg, maar de details krijgen jullie later”, aldus de spits.

Geen Serero bij Afrika Cup: “…de anderen zijn beter…”

Schermafbeelding 2013-12-05 om 20.20.43Voor veel Ajax-supporters zal het misschien een verrassing zijn, maar ik denk dat het Frank de Boer wel goed uitkomt: Zuid-Afrika gaat zonder Thulani Serero naar de Afrika Cup. De middenvelder van Ajax is door bondscoach Ephraim Meshaba gepasseerd. De Afrika Cup wordt tussen 17 januari en 8 februari in Equatoriaal Guinee gehouden. Zuid-Afrika plaatste zich anderhalve maand geleden voor het toernooi. Vervolgens stelde bondscoach Ephraim Meshaba een voorselectie op, waartoe ook Serero behoorde. De laatste selectieronde overleefde Serero echter niet, waardoor hij niet tot de definitieve ploeg van Bafana Bafana behoort.

Slecht nieuws voor Ajax

Schermafbeelding 2014-04-09 om 20.15.56Ajax moet het binnenkort een tijdje zonder Thulani Serero doen. De middenvelder plaatste zich met Zuid-Afrika voor de Afrika Cup en dat betekent dat de middenvelder wedstrijden van Ajax moet missen. De eindronde wordt begin 2015 gehouden in Equatoriaal-Guinea en niet in Marokko, dat de organisatie van het toernooi teruggaf uit angst voor de ziekte ebola. De Afrikaanse bond is hier zeer boos over. Zo boos dat Marokko niet mag meedoen en meer sancties in het vooruitzicht zijn gesteld.

Het toernooi om de Afrika Cup wordt gespeeld tussen 17 januari en 8 februari. Inderdaad, dan is de eredivisie alweer begonnen. Voor Ajax staan in die periode wedstrijden op het programma tegen FC Groningen, Feyenoord, Vitesse, AZ en Go Ahead Eagles. Een aantal van deze wedstrijden gaat basisspeler Serero missen. Welke precies hangt natuurlijk ook af van de prestaties van Zuid-Afrika.

Ajax op tweede plan: Eto’o wil naar Internazionale

Schermafbeelding 2014-08-11 om 20.52.04Het lijkt er sterk op dat de Ajax-supporters die de afgelopen dagen begonnen te hopen op de komst van Samuel Eto’o (33) serieus rekening moeten houden met een teleurstelling. Eto’o was met zijn zaakwaarnemer uitgenodigd om zondag in de Amsterdam ArenA de wedstrijd tussen Ajax en Vitesse te bekijken, maar de spits uit Kameroen schitterde door afwezigheid. Later bleek dat zaakwaarnemer Claudio Vigorelli in Milaan was en inmiddels lijkt ook wel duidelijk waarom. Volgens Goal heeft Eto’o zijn zinnen gezet op een terugkeer bij Internazionale. Eto’o won in 2010 bij Internazionale alles wat er te winnen viel en hij zou graag willen terugkeren in Milaan.

Nieuw medisch onderzoek: mogelijke aanwinst ADO heeft hartafwijking

Schermafbeelding 2013-10-01 om 10.56.32Laten we hopen dat het allemaal meevalt, zowel voor ADO Den Haag als voor Wilfried Kanon zelf. ADO gaat de beoogde nieuwe speler aan een nieuw onderzoek onderwerpen omdat er mogelijk sprake is van een fysiek probleem bij de Ivoriaan. Tijdens de medische keuring is namelijk een kleine medische hartafwijking aan het licht gekomen bij de transfervrije Kanon. ADO Den Haag wil geen risico’s nemen en laat daarom de Ivoriaan naar een tweede arts gaan voor een second opinion.

Sneu… Kaapverdië uitgesloten van WK-deelname na ‘foutje’

Schermafbeelding 2013-09-13 om 10.04.23Een duur foutje, zo kun je het opstellen van een een niet speelgerechtigde speler bij Kaapverdië toch wel noemen. Het land, dat dichtbij plaatsing was, is uit de Afrikaanse WK-kwalificatiereeks verwijderd vanwege het opstellen van een niet-speelgerechtigde voetballer. Tijdens het duel in en met Tunesië van afgelopen zaterdag stelde Kaapverdië verdediger Fernando Varela op, die nog voor één wedstrijd geschorst was. Kaapverdië won met 0-2, maar die uitslag wordt omgezet in een 3-0 overwinning voor het thuisland. Tunesië eindigt daardoor in plaats van Kaapverdië bovenaan in Groep B en plaatst zich voor de finaleronde van de kwalificatiereeks.