Check de gekke plekkies, scheids

Ik heb een piercing. Waar vertel ik jullie lekker niet. Gelukkig speel ik geen betaald voetbal. Het scheidsrechterskorps van Jaap ‘mediascheids’ Uilenberg, zie foto, moet namelijk streng gaan optreden tegen piercings en andere sieraden. Die van mij kunnen ze echter niet zien (alleen sommige vrouwen…). Ik zou anders best bang zijn voor visitatiecommissies (als in: visiteren). Maar nu serieus. In Sportweek bezweert Uilenberg al dat tepel- en andere piercings onder de gordel wel mogen, omdat het onder de kleding zit. Zou ik ook niet graag een stukkie tape over willen doen, trouwens, wat bij juwelen en ander bijouterieën (gatver, ga winkelen!) helemaal niet meer mag. En van die achterlijke Armstrong-Henry-achtige-solidariteits-rubberen-Gay Pride-bandjes mogen ook niet meer. Hulde! En die achterlijke….

…buitenspelregel van het WK-20 is geschrapt. Je weet wel: speler staat buitenspel, raakt de bal nog niet, dus niet vlaggen. Nu was het opeens geen regel, maar een nieuwe interpretatie van de FIFA-leiding. Aha, goeie spin om een mediablunder te verbloemen, dacht ik zo. Uilenbal, sorry, Uilenberg: ‘In de interpretatie van buitenspel in Nederland zal voor het seizoen
2005/’06 geen wijziging komen ten opzichte van het afgelopen seizoen.’ Goeie quote, dank aan de persmensen van de Ka En Vee Bee.

En ik heb nog meer te juichen en te zeiken over de regels van komend jaar (ik ben overigens zelf scheids, maar alleen op de club, had een 8,8 voor spelregeltoets, dus geen betweters graag!): bij spelhervattingen en klagende spelers wordt er harder en sneller opgetreden. Pfff, niets nieuws, dat roept de Uefa elk jaar. Het voegt hoegenaamd niets toe aan de bestaande regels. Wederom, dit zijn richtlijnen, geen regels, en dus interpretabel. Goed zo. Als scheids is niets ergerlijk als moeten horen hoe je moet fluiten. Er is maar een ideale omstandigheid: pas de regels goed en vooral consequent toe. En voetballers die de man in zwart duwen, bespugen, omverlopen en ernstig beschimpen, verdienen rood. Maar ook dat was al zo. En bij ingooien moet er twee meter afstand worden gehouden. Krijg je dat gezeik: ‘scheids, afstand.’ Kun je weer je meetlint pakken. Ik zie er de toegevoegde waarde niet van in. Zo, meer woorden ga ik er niet aan vuil maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.