Clubcard werkt niet, maar hoe moet je de hooligans dan weren?

In het Algemeen Dagblad staat vandaag een uitgebreid artikel over de zin en onzin van de clubcard als middel tegen voetbalvandalisme. De conclusie is er niet echt eentje om vrolijk van te worden: 'Het invoeren van de clubcard heeft nog weinig effect gehad op de bestrijding van het voetbalgeweld. De maatregel werkt vooral in het nadeel van de goedwillende voetbalsupporters.' Hmmm… dat kan toch niet de bedoeling zijn, lijkt mij. Ik ben benieuwd of de onderzoeker van het onderstaande artikel ook een oplossing weet die wèl werkt.

het hele artikel:

’Weinig effect clubcard’

Na ‘Nancy’ pleitte menigeen voor de Engelse aanpak van voetbalhooligans. Maar de aanpak daar werkt niet altijd, is de conclusie van een Nederlandse socioloog. Het invoeren van de clubcard heeft nog weinig effect gehad op de bestrijding van het voetbalgeweld. De maatregel werkt vooral in het nadeel van de goedwillende voetbalsupporters.

Ramón Spaaij, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, constateert dat het hooliganisme na het invoeren van de persoonsgebonden clubcard niet is afgenomen. ,,Bovendien is het voor goedwillende supporters moeilijker geworden om kaartjes te kopen.’’ Socioloog Spaaij heeft vier jaar gewerkt aan het proefschrift Understanding Football Hooliganism, waarmee hij vorige week zijn doctorstitel behaalde. De Hagenaar, zelf sinds zijn jeugd supporter van ADO Den Haag, onderzocht de hooligan-subcultuur in Engeland en landen op het Europese continent. Feyenoord en Sparta zijn de Nederlandse clubs die aan bod komen in het boek, dat ook in het Nederlands wordt vertaald.

Na de gebeurtenissen in Nancy, die resulteerden in de Europese uitsluiting van Feyenoord, pleitte menigeen voor de ‘Engelse aanpak’. Onder meer zou in Nederland een meldingsplicht moeten worden ingevoerd voor notoire hooligans. Spaaij ontdekte tijdens zijn onderzoek dat in Engeland de meldingsplicht niet zo vaak wordt toegepast als hier wordt aangenomen. Sommige Britse hooligans omzeilen na verloop van tijd de meldingsplicht, stelde Spaaij vast.

Spaaij, die zelf niet aanwezig was in Nancy, vraagt zich af hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen in de Noord-Franse stad. ,,Bij Europese wedstrijden wordt altijd informatie uitgewisseld tussen de verschillende politiekorpsen. De Rotterdamse politie verstrekt altijd inlichtingen aan de club die wordt bezocht en biedt hulp aan. Ook was algemeen bekend dat supporters losse kaarten voor andere vakken hadden gekocht. Ook aan de hand van verhalen die ik heb gehoord, krijg ik soms de indruk dat de politie van Nancy te veel op eigen houtje heeft gewerkt.’’

Eén reactie op “Clubcard werkt niet, maar hoe moet je de hooligans dan weren?

  1. samaras

    o reacties

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.