Daar gaaaaan we weer: twijfels over loting KNVB beker

Ja hoor: de bekerloting… Het is een paar weken rustig geweest rond de loting van het nationale bekertoernooi, maar nu vandaag en morgen de halve finales worden afgewerkt is het opeens toch weer een belangrijk onderwerp van gesprek. In ieder geval voor het Algemeen Dagblad, dat de balletjesmachine weleens zou willen uittesten. Televisiezender Tien vindt het prima, maar de KNVB is er op tegen. Zou er dan toch geknoeid zijn met de loting?

Lees hieronder het artikel dat vanochtend in het AD staat. 

‘Elke loting leidt tot discussie’
Door SJOERD MOSSOU

ROTTERDAM – Het nationale bekertoernooi nadert zijn ontknoping met de halve finales Ajax – RKC Waalwijk (woensdagavond) en AZ – NAC (donderdag). Aan die twee ontmoetingen ging een reeks van discussies vooraf, met de loting als mikpunt van kritiek. Bij de KNVB worden ze doodmoe van het gezeur over de nationale bekerloting. Zó moe, dat we de veelbesproken balletjesmachine niet mogen uittesten in de studio van Tien, waar het apparaat in een kast is opgeslagen.

Bij de zender vinden ze het geen enkel probleem als AD Sportwereld langskomt om een paar keer op de knop te drukken, maar de KNVB weigert toestemming. ,,Wij werken daar niet aan mee,’’ zegt woordvoerder Frank Huizinga. ,,De laatste loting is al weken geleden, het is onzin die discussie opnieuw op te starten.’’

Bij halve finalist NAC leeft de polemiek nog wel degelijk. De clubraad van de Bredase club, een officiële vertegenwoordiging van sponsors en fans, schreef deze week een stekelige brief aan de KNVB. ,,Na de ogenschijnlijk gemanipuleerde loting staat het volgende drama in het bekertoernooi voor de deur,’’ schrijft de clubraad, die daarna aandacht vraagt voor het beperkte aantal kaarten voor het duel met AZ (morgen).

Niet alleen in Breda leidde de loting dit seizoen tot debatvorming. De discussie vatte vlam in januari, bij de samenstelling van de achtste finales. In een drukke fase van het seizoen lootten de overgebleven topclubs AZ, PSV en Ajax alle drie een thuiswedstrijd tegen een eerste-divisieclub. Een opmerkelijk toeval, want de kans op dat scenario was slechts 0,7 procent.

,,Ik dacht dat de Chinese gokwereld alleen in België actief was,’’ zei toenmalig MVV-trainer Jurrie Koolhof met een cynische glimlach. De KNVB reageerde als door een wesp gestoken en stelde een vooronderzoek in naar de woorden van de coach. Ook Go Ahead Eagles-trainer Mike Snoei werd teruggefloten voor zijn uitspraken (‘Dit is allemaal te toevallig’).

Wie de beelden van de betreffende loting eens rustig terugkijkt, ziet niets verdachts. Zestien balletjes dansen driftig rond in een doorzichtige machine en Jan Mulder en Ruud Gullit drukken om beurten op een rode knop. Het balletje dat op dat moment in de trechter zit, wordt in een hoog tempo omhoog gezogen. De twee analisten zitten op grote afstand van de machine.

,,Wij hebben het apparaat juist geïntroduceerd om de loting zo eerlijk en transparant mogelijk te houden,’’ aldus Arjan van Westerloo, manager Sport Productie van Tien. ,,Er komt geen handcontact aan te pas. Daarnaast wilden we een snelle loting, die aantrekkelijk is voor de kijker. Het duurt erg lang als je, zoals in eerdere rondes, 32 kokertjes moet openmaken.’’ Het apparaat komt uit de Verenigde Staten, waar het voor officiële lotto-trekkingen wordt gebruikt.

Ook de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zette de laatste jaren een vrijwel identiek exemplaar in voor de traditionele NBA Draft. Bij die jaarlijkse loting worden de beste college-talenten verdeeld over de profclubs.

Berucht is de Draft van 1985, waarbij destijds nog handmatig enveloppen werden getrokken. Volgens de complotdenkers was één van die enveloppen bevroren, waardoor supertalent Patrick Ewing kon worden vastgelegd door de New York Knicks.

,,Elke loting ter wereld leidt tot discussie, zeker bij de grote toernooien,’’ aldus Van Westerloo. ,,Warme ballen, koude ballen, lichte ballen, zware ballen, gedeukte ballen, je kunt allerlei prachtige theorieën bedenken. Maar ik zou niet weten hoe het eerlijker kan dan hoe de KNVB het doet. Alles is live te volgen voor de kijker, ze stoppen alle teams in dezelfde bak en iedereen kan tegen iedereen spelen. Wat wil je nog meer?’’

Toch leidde ook de loting voor de halve finales tot discussie. Op talloze internetforums, en ook onder spelers en trainers. ,,Dit is wel weer erg toevallig,’’ vond NAC-middenvelder Arne Slot.

De overgebleven topclubs Ajax en AZ ontliepen elkaar opnieuw en lootten allebei een thuisduel, met de underdogs NAC en RKC. Volgens de kansberekening is die kans (de grote clubs allebei thuis tegen een ‘kleintje’) 16,6 procent.

De beelden van die loting wekken, zonder manipulatie te suggereren, wél wat vraagtekens op.

Omdat de clublogo’s aan de buitenkant van de balletjes staan gedrukt, lijkt van korte afstand vrij gemakkelijk te zien welke club zich in de trechter bevindt. Vooral als er nog slechts drie balletjes over zijn in de machine. ,,Zo kun je wel bezig blijven,’’ zegt KNVB-woordvoerder Huizinga. ,,Die logo’s staan aan de buitenkant, omdat de kijker dan direct ziet om welke club het gaat. Dat is puur gedaan voor het visuele aspect.’’

De KNVB evalueert het toernooi binnenkort, maar een bekertoernooi volgens Duits recept zit er voorlopig niet in. Daar spelen clubs uit lagere divisies standaard thuis. ,,In het kader van de veiligheid is dat hier moeilijk uitvoerbaar,’’ aldus Huizinga.

,,Je krijgt al snel te maken met verboden van burgemeesters. Bovendien vinden wij het ook gewoon de charme van een bekertoernooi, dat iedereen tegen iedereen kan loten. Dus thuis én uit.’’

Lees ook:Nieuw voetbalgear nodig?
Lees ook:TORENHOGE AMBITIES IN HET PSG TRAININGSPAK

6 reacties op “Daar gaaaaan we weer: twijfels over loting KNVB beker

  1. sds

    Het is nog toevaliger als jij de staatsloterij wind toch overkomt dit jaarlijks enige mensen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. sds

    Het is nog toevaliger als jij de staatsloterij wind toch overkomt dit jaarlijks enige mensen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. hgfhghfdnnsdrse

    verdacht

      /   Beantwoorden  / 
  4. jan

    Extra kampioensschaal uit voorzorg

    De KNVB heeft een derde kampioensschaal laten fabriceren aangezien PSV, AZ en Ajax nog aanspraak op de landstitel kunnen maken. In deze zeldzame situatie wil de bond op de laatste speeldag niet voor verrassingen komen te staan.

    De kans is zeer reëel dat alledrie de Eredivisieclubs op de laatste speeldag nog in de race voor het kampioenschap zijn. Het voetbalorgaan vond het dan ook raadzaam dat op alle te spelen locaties een trofee aanwezig moet zijn voor een snelle huldiging.

    ”Een replica van de schaal was er altijd al. Maar nu het zo spannend is, moeten we rekening houden met drie kampioenen. Vandaar een extra replica”, aldus een KNVB-woordvoerder. “En daar kunnen we natuurlijk niet mee wachten tot het laatste moment.”

    In de laatste competitieronde moet PSV in Eindhoven tegen Vitesse aantreden, AZ reist naar Excelsior af, terwijl Ajax op bezoek bij Willem II gaat.

      /   Beantwoorden  / 
  5. ger

    altijd moeten de profclubs zwart gemaakt worden

      /   Beantwoorden  / 
  6. jan

    Huntelaar betrokken bij aanrijding

    Amsterdam, 20 apr 2007
    Klaas Jan Huntelaar is na afloop van de training op weg naar huis betrokken geraakt bij een aanrijding op de A2. Bij de botsing waren twee andere automobilisten betrokken.

    Tijdens filevorming werd Huntelaar van achteren aangereden waarna zijn auto doorschoot op zijn voorganger. De spits van Ajax hield aan de aanrijding alleen (op het oog) lichte nekklachten over en een bloeduitstorting op zijn voorhoofd. Naar het zich nu laat aanzien zijn de klachten niet van dien aard dat dit consequenties heeft voor zijn inzetbaarheid aanstaande zondag in de competitiewedstrijd tegen Sparta

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.