UEFA Cup weer prooi voor Sevilla

Schermafbeelding 2013-11-07 om 20.31.19Knappe prestatie hoor… Sevilla heeft voor de derde keer op rij en voor de vijfde keer in totaal de UEFA Cup gewonnen. In de finale van de Europa League in Basel werd drievoudig winnaar Liverpool met 3-1 verslagen. Liverpool was voor rust beter en kwam op 1-0 via een heerlijke goal van Daniel Sturridge. Maar na rust was het meteen gedaan met de pret voor de ploeg van Jurgen Klopp. Zeventien seconden na de hervatting had Gameiro, op knap aangeven van Mariano, al de 1-1 binnengetikt.

Plotseling hing Liverpool in de touwen. Gameiro had de opponent al acht tellen kunnen geven, maar zijn inzet werd gered door Mignolet. Niet veel later was de Belg wel kansloos op de krul van Coke, die zijn eerste doelpunt in de Europa League maakte.  Zes minuten later maakte de rechtsback zijn tweede en lag Liverpool uitgeteld op het canvas. Er restten nog twintig minuten, maar die speelde Sevilla prinsheerlijk uit. Met alweer een feestje in het vooruitzicht. En waar de ploeg voor gisteren al recordhouder was in de UEFA Cup, is het dat nu met overmacht.

De complete loting van de Europa League:

Loting groepsfase Europa League

Groep A Groep B
Tottenham Hotspur FC Kopenhagen
Rubin Kazan Standard Luik
PAOK Saloniki Hannover 96
Shamrock Rovers Vorskla Poltava
Groep C Groep D
PSV Sporting Lissabon
Hapoel Tel-Aviv Lazio
Rapid Boekarest FC Zürich
Legia Warschau FC Vaslui
Groep E Groep F
Dinamo Kiev Paris SG
Besiktas Athletic de Bilbao
Stoke City Red Bull Salzburg
Maccabi Tel-Aviv Slovan Bratislava
Groep G Groep H
AZ Sporting Braga
Metalist Kharkiv Club Brugge
Austria Wien Birmingham City
Malmö FF NK Maribor
Groep I Groep J
Atlético Madrid Schalke 04
Udinese Steaua Boekarest
Stade Rennes Maccabi Haifa
FC Sion AEK Larnaca
Groep K Groep L
FC TWENTE Anderlecht
Fulham AEK Athene
Odense BK Lokomotiv Moskou
Wisla Krakow Sturm Graz

Speeldata: 15 en 29 september, 20 oktober, 3 november, 30 november/1 december, 14/15 december

Alle Europa League-uitslagen + de loting

Niet echt veel verrassingen, in de Europa League, gisteravond. Of het moet de knappe prestatie van Glasgow Rangers zijn. De Schotten maakten in Lissabon in de slotminuten van de wedstrijd 2-2 tegen Sporting Portugal en hadden daar na de 1-1 in Glasgow genoeg aan om door te gaan naar de volgende ronde, waarin PSV de volgende tegenstander is. Hieronder nog even een overzicht van alle uitslagen in de Europa League en de loting voor de volgende ronde:

Europa League: tegenstanders van FC Utrecht, AZ, PSV en Feyenoord:

Spannende momenten voor de Nederlandse clubs die uitkomen in de Europa League. Straks, om 13.30 uur wordt bekend tegen wie zijn spelen in de laatste voorronde van het oude UEFA-cuptoernooi.  De UEFA heeft bekend gemaakt uit welke pot de tegenstanders van komen. Van de vier Nederlandse deelnemers wacht FC Utrecht op papier de sterkste opponent, aangezien de ploeg van trainer Ton Du Chatinier niet is geplaatst. De mogelijke tegenstanders:

HSV-PSV: weinig hoopgevende cijfers… (+lichtpuntje)

Als je uitgaat van de resultaten die PSV in het verleden heeft behaald op Duitse bodem, kon het wel eens een lastig avondje worden voor de Eindhovenaren, die het vanavond in de Europa League uit opnemen tegen HSV. PSV won tot nu toe slechts één van de zestien Europese duels in Duitsland bodem, tegen elf nederlagen en vier gelijke spelen. Die ene zege dateert uit 1977, toen PSV in het UEFA Cuptoernooi te sterk was voor Eintracht Braunschweig. Daarna volgden voor de Brabanders tien nederlagen en drie gelijke spelen in Duitsland.

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig van VI.nl. Ik kan me overigens nog een Eindhovense ‘zege’ in Duitsland herinneren. Goed, het was geen Duitse tegenstander en er werd gelijkgespeeld in 1988, maar ‘s avonds was het toch echt PSV dat met de Europa Cup I uit Stuttgart vertrok!

Doet Sporting nu ook eens iets goeds voor Heerenveen?

Sporting Portugal… een club die de afgelopen jaren menig Nederlandse deelnemer aan een Europees voetbaltoernooi pijn heeft gedaan. AZ, Feyenoord, FC Twente, sc Heerenveen… stuk voor stuk krgen deze clubs al minstens één keer het deksel op de neus van de Portugezen. Niet zelden in de slotfase. Vandaar dat Nederlandse clubs en de groenwitte brigade uit Lissabon elkaar niet zo lekker liggen.  Vanavond kan het ook eens anders zijn! Als Sporting de Europa League-wedstrijd tegen Hertha BSC namelijk wint, kan Heerenveen namelijk nog de volgende ronde halen in de Europa League. Goed, dan moet het vanavond wel zelf thuis winnen van het al uitgeschakelde Ventspils. Maar als dat lukt én Sporting wint in Duitsland, dan komen de Friezen op acht punten, terwijl Hertha blijft staan op de zeven die het al heeft. Kort samengevat: Heerenveen MOET winnen en Hertha MOET verliezen… Laten we hopen dat Sporting Portugal nu ook eens iets goeds kan betekenen voor een Nederlandse club!

AZ, FC Twente, sc Heerenveen (…!!…)

Wat is dat toch met Sporting Portugal? De Portugese topclub lijkt er een gewoonte van te maken Nederlandse clubs in de slotminuut van de wedstrijd in rouw te dompelen… Iedere Nederlandse voetballiefhebber herinnert zich ongetwijfeld nog die dramatische goal in de slotminuut van de UEFA Cup halve finale tussen AZ en Sporting, waardoor de Alkmaarders niet door gingen naar de finale… En -veel recenter- de manier waarop de Portugezen in Enschede vlak voor tijd het deksel op de neus klapten. sc Heerenveen had dan ook gewaarschuwd kunnen zijn… Op de een of andere manier lukt het je als Nederlandse club gewoon niet om een goed resultaat te halen tegen Sporting.

Toch leek het er gisteren (weer) lang op dat het zou gaan lukken. De Friezen waren op bezoek in Stadio Jose Alvalade vlak na rust op 0-1 gekomen door een doelpunt van Assaidi en leken de Portugese stormloop te weerstaan. Maar ja… dan komt daar altijd weer die laatste minuut. Deze keer was het Grimi, die met zijn doelpunt de kansen van Heerenveen op overwinteren verkleinde. De Friese club moet hopen dat het reeds geplaatste Sporting ook in het laatste pouleduel, uit tegen Hertha BSC, goed zijn best doet en wint. Alleen dan kan sc Heerenveen de volgende ronde bereiken. Mits het zelf thuis wint van Ventspils natuurlijk!