OM zet stemherkenning in bij stadionverbod

Het gaat er nu eindelijk komen, een ideetje oorspronkelijk van de reclassering maar nu vlotgetrokken door het Openbaar Ministerie. Er start een pilot waarbij supporters met een stadionverbod in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem zich verplicht telefonisch moeten melden. ‘Stemherkenning maakt de handhaving en controle op strafrechtelijke stadionverboden eenvoudiger dan de huidige meldplicht bij de politie. De kenmerken van de stem worden vastgelegd door een computer. Tijdens een wedstrijd belt de computer at random personen op en verzoekt de betrokkene enkele zinnen na te spreken. Wordt de stem niet herkend, dan kan de zaak direct worden geretourneerd aan het Openbaar Ministerie. In sommige gevallen zal eerst een waarschuwing worden gegeven’, schrijft het OM. Ik ben er groot voorstander van. Pak de schobbejakken in de stadions nou eens echt keihard aan!

Hier het volledige persbericht:

Stemherkenning nieuw controlemiddel bij stadionverboden

Op 1 september 2005 start in de arrondissementen Amsterdam, Rotterdam en Arnhem een pilot met elektronische stemherkenning voor voetbalsupporters aan wie een stadionverbod is opgelegd door de strafrechter.

Er zijn twee vormen van stadionverboden. De meest gebruikte is het civielrechtelijke stadionverbod. Dit wordt opgelegd door de KNVB naar aanleiding van een door een supporter gepleegd strafbaar feit of een misdraging rond een voetbalwedstrijd. Daarnaast heeft de strafrechter de mogelijkheid om een strafrechtelijk stadionverbod met meldingsplicht op te leggen. De betrokkene moet zich dan op de wedstrijddag melden op het politiebureau. De proef met stemherkenning, die controle op de naleving van het strafrechtelijk stadionverbod vergemakkelijkt, past in de lijn van de steeds strengere aanpak van voetbalvandalen.

Elektronische stemherkenning is mogelijk met behulp van elke vaste telefoonaansluiting. Daarmee wordt gecontroleerd of de betrokkene zich ophoudt op de vooraf vastgestelde plaats, bijvoorbeeld zijn huisadres. Als betrokkene daar wordt gebeld, moet hij terugbellen naar een telefoonnummer dat is gekoppeld aan het elektronische systeem. Zo toetst het systeem of de betrokkene inderdaad telefoneert met de overeengekomen telefoonaansluiting en niet zijn vaste telefoon heeft doorgeschakeld naar zijn mobiele nummer.

Stemherkenning maakt de handhaving en controle op strafrechtelijke stadionverboden eenvoudiger dan de huidige meldplicht bij de politie. De kenmerken van de stem worden vastgelegd door een computer. Tijdens een wedstrijd belt de computer at random personen op en verzoekt de betrokkene enkele zinnen na te spreken. Wordt de stem niet herkend, dan kan de zaak direct worden geretourneerd aan het Openbaar Ministerie. In sommige gevallen zal eerst een waarschuwing worden gegeven.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het voornemen om meer stadionverboden met meldingsplicht via elektronische stemherkenning te eisen omdat dankzij de techniek van stemherkenning de naleving van strafrechtelijke stadionverboden makkelijker is te controleren.

De pilot is een samenwerkingsverband van meerdere organisaties in de strafrechtketen. De Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie is projectleider vanuit de expertise en ervaring met technische toezichtsystemen. Het Openbaar Ministerie weegt de mogelijkheid tot elektronische stemherkenning nadrukkelijk mee in haar strafeis. Het Informatiepunt Voetbalvandalisme van de politie levert informatie over de wedstrijdschema’s en de Reclassering Nederland draagt zorg voor de uitvoering.

2 reacties op “OM zet stemherkenning in bij stadionverbod

  1. Arthur

    Waarom moet het OM op de hoogte gesteld worden bij deze zaken? Gaat het niet om wat in het stadion gebeurd en is de club daar niet verantwoordelijk voor?

      /   Beantwoorden  / 
  2. remco janssen

    Dat een club ergens verantwoordelijk voor is, betekent niet dat het OM niet hoeft op te treden als er geweld gepleegd wordt, een strafbaar feit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.