Categorie: "Oude helden"

Johan Cruijff Schaal uitgereikt door de dochter van Johan Cruijff

Een bijzonder eerbetoon… Susila Cruijff reikt zondag in de Amsterdam Arena de Johan Cruijff Schaal uit aan PSV of Feyenoord. De KNVB maakte vandaag bekend dat de dochter van de in maart overleden voetballegende als speciale gast aanwezig is. “Het is een bijzondere editie van de Johan Cruijff Schaal, waar we zondag met z’n allen bij stilstaan. Dat Susila de prijs uitreikt die naar haar vader is vernoemd, maakt het nog specialer”, zegt KNVB-directeur Bert van Oostveen. Susila Cruijff is als bestuurder betrokken bij de Johan Cruyff Foundation, een maatschappelijke organisatie die verbonden is aan de Johan Cruijff Schaal.

Over hashtags en emoji… ode aan Johan Cruijff rond Feyenoord – PSV

Een soort digitaal eerbetoon… De KNVB introduceert een speciale Twitter-emoji voor het duel om de Johan Cruijff Schaal, zondag in de Amsterdam ArenA. De emoji wordt zichtbaar bij de hashtags #FeyPSV en #JCSchaal. Met de hashtag #Eredivisie wordt de start van het nieuwe seizoen gevierd. ”Deze editie van de Johan Cruijff Schaal heeft een andere lading dan voorgaande jaren”, stelt Bram Euser, social media manager van de KNVB, in een reactie op de website van de voetbalbond. ”Dit is immers de eerste editie na het overlijden van Johan Cruijff. Vandaar dat we in samenwerking met Twitter een speciale Johan Cruijff-emoji hebben ontwikkeld.”

Kees Jansma zet er een punt achter bij FOX Sports

Voetbal-nestor Kees Jansma verdwijnt van het toneel bij FOX Sports. De voormalig perschef van het Nederlands elftal is nog één seizoen presentator bij het voetbalkanaal en houdt het daarna voor gezien. Jansma gaat zich richten op zijn nieuwe functie bij ADO Den Haag. Daar wordt hij commissaris. “Het moet niet zo zijn dat mensen zeggen: het is wel een beetje gedaan met hem, het wordt een beetje sneu. Daar ben ik angstig voor. Dan kun je beter zelf de regie bepalen”, vertelt de 69-jarige Jansma donderdag aan het Algemeen Dagblad.

Nog geen haast met mogelijke nieuwe naam voor Amsterdam ArenA (update)

Direct na het overlijden van Johan Cruijff werd gepleit om de Amsterdam ArenA om te dopen tot Johan Cruijff ArenA. De roep om naamsverandering is al enige tijd verstomd. In de nieuwe editie van Ajax Life geeft directeur Henk Markerink van de Amsterdam ArenA een update. “We hebben intern een plan van aanpak gemaakt, maar hebben ook meteen gezegd dat de familie van Cruijff hierbij betrokken moest worden. Zij hebben een zeer belangrijke stem”, legt Markerink uit.

Lurling verwacht tranen…

Anthony Lurling neemt vrijdag een afscheid van het profvoetbal. Op de dag dat de aanvaller van FC Den Bosch zijn 39ste verjaardag viert zal hij tegen RKC Waalwijk vijf minuten voor tijd invallen. Lurling laat aan Voetbal International weten dat zijn van een blessure herstellende lichaam er eigenlijk nog niet klaar voor is. Lurling wil hoe dan ook nog een keer een officiële wedstrijd spelen. “Vijf minuten snelwandelen moet nog wel lukken”, aldus Lurling, die tegen RKC competitiewedstrijd nummer 589 zal spelen. Lurling verwacht dat hij het zwaar zal krijgen met het afscheid.

Minuut stilte voor alle voetbalwedstrijden in Eredivisie, Jupiler League en amateurvoetbal?

Alle wedstrijden in de Eredivisie en de Jupiler League worden komend weekend voorafgegaan door een minuut stilte om Johan Cruijff te herdenken. Bovendien dragen alle spelers en scheidsrechters een rouwband, zo laat de KNVB woensdag weten. Cruijff overleed donderdag op 68-jarige leeftijd. Hij werd vrijdag en dinsdag al uitgebreid herdacht bij de interlands van het Nederlands elftal tegen respectievelijk Frankrijk en Engeland. De KNVB vindt het gepast om dat eerbetoon ook in de nationale competities door te zetten.

In het amateurvoetbal werd vorig weekend geen volledig programma afgewerkt. Sommige clubs die wel speelden stonden al stil bij het overlijden van Cruijff. “Er is aankomend weekend opnieuw alle ruimte om dat te doen, al dan niet volgens hetzelfde protocol als in het betaald voetbal”, aldus de KNVB.

Mogelijke naamswijziging Arena in Johan Cruijff Arena niet aan de orde

Het mogelijk wijzigen van de naam Amsterdam Arena in Johan Cruijff Stadion is voor de familie van de donderdag overleden Cruijff “nu totaal niet aan de orde.” Dat laat Carole Thate van het Cruyff management maandag weten in een verklaring. “De familie heeft niets naar buiten gebracht over naamgeving Arena.” In het NOS-programma Studio Voetbal werd zondagavond gemeld dat de “familie het een goed idee zou vinden” als het Ajax-onderkomen zou worden genoemd naar Cruijff. Een online petitie met de oproep om de Amsterdam Arena om te dopen tot Johan Cruijff Stadion is inmiddels ruim 52.000 keer ondertekend. Onder anderen de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg sprak zich donderdag al uit voor een naamswijziging. Ook burgemeester Eberhard van der Laan leek dat wel wat, evenals KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Ook bij Engeland – Nederland eerbetoon aan Johan Cruijff

Net als bij de oefenwedstrijd Nederland-Frankrijk (2-3) zal ook tijdens en rond de vriendschappelijke interland tussen Engeland en Nederland dinsdag in het Wembley-stadion een eerbetoon worden gebracht aan de donderdag overleden Johan Cruijff.  In de Arena werd vrijdag de wedstrijd bij de veertiende speelminuut compleet stilgelegd en volgde een minuut lang applaus. In Wembley zal de wedstrijd niet stilgelegd worden, maar zal in de veertiende minuut een grote foto van Johan Cruijff op de schermen verschijnen en wordt de toeschouwers gevraagd luid applaus te laten klinken.

De spelers van beide teams zullen rouwbanden dragen gedurende de wedstrijd. Dit is zowel voor Cruijff, als ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel van afgelopen dinsdag. Hiervoor wordt bovendien voorafgaand aan het vriendschappelijke duel een minuut stilte gehouden.