Categorie: "Voetbal en recht"

Zeker Jupiler League… De Graafschap ziet af van spoedappèl

Het gedegradeerde De Graafschap spant geen spoedappel aan tegen de weigering van de kortgedingrechter in Utrecht om de club als negentiende toe te laten tot de eredivisie. ,,Wij willen het als clubleiding niet op ons geweten hebben dat clubs en supporters nog langer in onzekerheid blijven zitten over de competitieplanning”, zei commercieel directeur Martine Zuil dinsdag. De voetbalclub uit Doetinchem gaat vooralsnog wel door met een bodemprocedure. De Graafschap degradeerde afgelopen seizoen via de nacompetitie uit de eredivisie. De ‘Superboeren’ kregen echter hoop op een langer verblijf op het hoogte niveau nadat FC Twente wegens financieel wanbeleid door de licentiecommissie van de KNVB was teruggezet naar de Jupiler League. FC Twente wist via een hoger beroep lijfsbehoud in de eredivisie af te dwingen, waarna De Graafschap zonder succes naar de rechter stapte.

Van het voetbalveld, via de rechtbank, misschien toch naar de Eredivisie

Ik denk dat we kunnen zeggen dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is… De Graafschap hoopt vandaag met een kort geding tegen de KNVB alsnog promotie naar de eredivisie of in elk geval een schadevergoeding af te dwingen. De club uit Doetinchem voelt zich ernstig benadeeld door de KNVB in de zaak rond FC Twente. De rechtbank in Utrecht buigt zich vanmiddag over de zaak en doet naar verwacht binnen twee weken, vlak voor de start van het nieuwe seizoen, uitspraak. De Graafschap degradeerde afgelopen seizoen uit de eredivisie, maar zou daarin blijven als FC Twente zou degraderen. De Doetinchemmers verkeerden daarover een maand in onzekerheid.

KNVB teleurgesteld in De Graafschap: …wordt vervolgd…

De Graafschap kondigde gisteren aan via de advocaat onderzoek te doen naar de integriteit van de beroepscommissie van de KNVB. Door het besluit van de beroepscommissie mocht FC Twente in de Eredivisie blijven en degradeerde De Graafschap, maar twee van de drie leden van de beroepscommissie hebben volgens de Gelderlander in Enschede gewoond en gestudeerd. De KNVB reageert teleurgesteld op het bericht dat De Graafschap onderzoek doet naar de onafhankelijkheid van de leden. “We vinden het jammer dat de advocaat van De Graafschap zó op de man speelt”, legt woordvoerder Koen Adriaanse van de KNVB uit aan Voetbal International. “Ze zijn zó op zoek naar de achtergronden van die leden, dat is in onze ogen onnodig. Het past niet bij een mooie club als De Graafschap, met een grote achterban.” Adriaanse zegt dat de KNVB De Graafschap niet herkent in de acties.

Engels tabloid speelt ‘op de man’ met foto van Rooney jr.

Engeland ging er gisteren keihard af tegen IJsland. Een blamage en dus is de kritiek op het Engelse elftal is niet mals. De Britse boulevardkrant The Sun ging echter een stapje te ver en krijgt veel hoon over zich heen. The Sun had op de voorpagina een grote foto van Kai Rooney geplaatst, het zoontje van de Engelse aanvoerder Wayne Rooney. Het ventje baalde als een stekker van de uitschakeling van zijn vader en land. ‘Oh pap! Wat heb je gedaan?’ schrijft de sensatiekrant bij het plaatje. Het onderschrift luidt: ‘Kai radeloos nadat papa Wayne Engeland naar uitschakeling leidt’. Coleen Rooney, de vrouw van de Manchester United-speler, was verbijsterd toen ze de voorpagina onder ogen kreeg:

Oud-De Graafschap-held pissig over FC Twente-besluit KNVB

Zelf heeft hij er geen last meer van, Robin Pröpper ruilde De Graafschap twee weken geleden in voor Heracles Almelo, maar dat betekent niet dat de 22-jarige verdediger niet meer meeleeft met alle degradatieperikelen bij zijn oude club. “Ik was deze zomer met wat jongens van De Graafschap op vakantie, en zit nog steeds in de groeps-app daar. Die jongens vinden het echt onvoorstelbaar dat ze alsnog gedegradeerd zijn en FC Twente in de Eredivisie mag blijven. Zó vaak is het ongelijk van Twente bevestigd, en nu komen ze weg met zo’n lage straf”, aldus de gepikeerde Pröpper in gesprek met VI.

UEFA onderzoekt ook wangedrag Belgische fans op EK

Het EK staat al vol van incidenten en ellende, waar Engelsen, Fransen, Polen en Russen eerder al door de UEFA werden gestraft, komen daar nu steeds meer supporters bij. De UEFA heeft zijn handen vol aan de ongeregeldheden van de fans op het EK, nu zijn de Belgen en de Hongaren aan de beurt volgens de Europese bond. De disciplinaire commissie van de UEFA gaat het gedrag van de Belgische fans en de Hongaarse fans onderzoeken. En dus moeten die landen vrezen voor de straf. Het wangedrag van beide supportersgroepen wordt flink onder de loep genomen. De fans van Hongarije gingen in het duel met IJsland over de schreef, ze gingen op de vuist met de aanwezige stewards en staken vuurwerk af richting het speelveld. De Belgische fans die de 3-0 overwinning  reageerden met het afsteken van vuurwerk om de overwinning te vieren, hebben er voor gezorgd dat ook hun land onder de loep wordt genomen.

Groot feest in Enschede: FC Twente blijft in Eredivisie

Het is feest in Tukkerland: FC Twente kan geluk niet op na uitspraak beroepscommissie FC Twente heeft met succes bij de beroepscommissie aan de mouw getrokken, vrijdagmiddag werd de club toegezegd volgend seizoen in de Eredivisie te blijven. Geheel ongeschonden komen de Tukkers niet uit de strijd, want een boetebedrag van 181 duizend euro moet nog wel worden voldaan na het overtreden van een aantal reglementen.

Hieronder de gehele verklaring van de KNVB:

KNVB en FC Twente achter gesloten deuren: besloten zitting op geheime locatie

Als je FC Twente-supporter bent, denk ik dat het echt iets is waar je iedere dag mee bezig bent, maar voor de meeste andere voetballiefhebbers lijkt het momenteel allemaal wat rustiger rond het noodlijdende FC Twente. Toch gebeurt er links en rechts nog best wel het één-en-ander. Gisteren bijvoorbeeld stonden FC Twente en de licentiecommissie van de KNVB lijnrecht tegenover elkaar, deze keer tijdens de beroepscommissie licentiezaken van de voetbalbond. Alles gebeurde maandagavond in het geheim. Maandag was er sprake van een besloten zitting, op een geheime locatie. Ook namen van commissieleden zijn niet bekendgemaakt. Inhoudelijke mededeling worden niet bekendgemaakt. Volgens De Telegraaf nam de KNVB het initiatief om alles in het geheim te doen.

Bizar: FC Twente lijkt opeens toch te degraderen naar de Jupiler League

Bizar nieuws uit de voetbalwereld: als het aan de licentiecommissie van de KNVB ligt, komt FC Twente volgend seizoen uit in de Jupiler League als straf voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren. Dat voorstel is gedaan aan de Centrale Spelersraad, die een niet-bindend advies kan uitbrengen. De tukkers bekijken of ze tegen de harde maatregel van de licentiecommissie van de KNVB in beroep kunnen gaan. FC Twente zou in eerste instantie op 9 mei al horen wat de licentiecommissie vindt van de plannen om de financiële problemen te herstellen. De commissie vroeg echter om uitstel om de door de club aangeleverde documenten te kunnen beoordelen. FC Twente diende op 1 mei de herziene jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers van 2015-2016 in bij de KNVB.

Mogelijk geen bekerfinale voor Michiel Kramer

Michiel Kramer en Feyenoord zijn nog niet van de tuchtcommissie af. Donderdagavond wordt het incident tussen Kramer en FC Groningen-speler Etïenne Reijnen opnieuw behandeld. De aanvaller van Feyenoord vergreep zich aan de verdediger, maar het incident werd niet waargenomen. De aanklager betaald voetbal heeft de tuchtcommissie verzocht om de zaak opnieuw aan het licht te brengen, meldt de KNVB woensdag via de officiële kanalen. De commissie roept naast Kramer ook Reijnen op als getuige. Indien besloten wordt om de spits te schorsen, moet Feyenoord het aanstaande zondag in de bekerfinale zonder Kramer doen.