Categorie: "boeken"

WINACTIE: Van Letland tot de Langeleegte – Tom Bodde

Schermafbeelding 2014-12-05 om 11.51.00Vorige week had ik het al over de sinterklaas/kerstsuggestie van het boek ‘Van Letland tot de Langeleegte’ van Tom Bodde.

Mocht je nog niet tot aanschaf zijn overgegaan: je kunt er ook eentje winnen!

Mail je adresgegevens naar  [email protected], voorzien van een omschrijving waarom jij vindt dat je recht heb op een exemplaar van het derde boek van ‘groundhopper’ Tom Bodde.

Nog een leuk sinterklaascadeautje nodig?

Schermafbeelding 2014-12-05 om 11.51.00Geen idee wat Sinterklaas je man, vader, vriend, zoon, neef, oom, broer, collega of …jezelf moet geven?

Als het cadeau voor voor een voetballiefhebber is, heb ik nog wel een tip:  het boek ‘Van Letland tot de Langeleegte’ van groundhopper Tom Bodde.

In zijn derde boek verklaart Bodde zijn liefde aan volksclub Union Berlin en het nietige Meteor Praha. Bodde beschrijft hoe hij cultheld Antonin Panenka tegen het lijf loopt, hij getuige is van de bewogen comeback van Edgar Davids, en in de miezerregen geniet van de ultieme FA Cup-ambiance. Ook is hij aanwezig bij een duel op de Anatolische hoogvlakte, waarbij de hysterische coach een toeschouwer knock-out slaat.

Van Hooligan tot Gangster (Rise of the Footsoldier)

Schermafbeelding 2014-11-25 om 11.39.21Na De Football Toerist ben ik nu bezig in een boek dat zijdelings ook met voetbal te maken heeft, alleen dan wel op een heel andere manier. In Van Hooligan tot Gangster vertelt Carlton Leach zijn fascinerende en schokkende levensverhaal. Oftewel: het verhaal over een jongen uit een gewoon Engels gezin, die via de Inter City Firm-hooligans van West Ham United uitgroeide tot een legendarische figuur in de Londense onderwereld. Het begint dus allemaal op de tribunes van Upton Park: mocht je nog nooit zijn geweest: een dikke aanrader: een mooi, sfeervol stadion, gelegen tussen verpauperde huizenblokken waarvan de verwilderde tuintjes vol staan met vuilnis, kapotte wasmachines, auto-onderdelen enzovoort. Maar door zijn vechtersreputatie die Leach al snel verwerft, wordt hij gevraagd om voor diverse clubs het portiersgebeuren voor zijn rekening te nemen.

Dikke aanrader: ‘De Football Toerist – Joris van de Wier’

Schermafbeelding 2014-11-10 om 13.26.04Voor iedereen die het Engelse voetbal (en dan vooral het Engelse voetbalsfeertje) een warm hart toedraagt is De Football Toerist een regelrechte aanrader. In dit boek beschrijft Joris van de Wier een aantal van zijn meest memorabele bezoekjes aan wedstrijden in Engeland. En hij weet waar hij het over heeft, want Van de Wier is één van de mensen die ‘de 92 heeft gedaan’. Dat wil zeggen dat hij bij alle 92 voetbalclubs die in de vier Engelse profdivisies spelen een thuiswedstrijd heeft gezien. Dat leverde hem een beker op, maar ook nog eens genoeg stof om een boek te schrijven: De Football Toerist dus…

Het waargebeurde verhaal van een ‘Undercover Hooligan’

Schermafbeelding 2014-09-26 om 12.02.29De prijsvraag is inmiddels voorbij, maar natuurlijk is er nog steeds de mogelijkheid om in het bezit te komen van het boek Undercover Hooligan. Dit boek bevat het waargebeurde verhaal van voormalig politieagent James Bannon. Hij doet letterlijk een boekje open over de periode waarin hij undercover ging bij de hooligans en infiltreerde binnen de Millwall Bushwackers, één van de meest gevreesde hooligangroepen die Engeland ooit heeft gekend.

Niet gewonnen bij de prijsvraag? Geen nood: je kunt Undercover Hooligan hier bestellen.

WIN: Undercover Hooligan: een agent geïnfiltreerd bij Millwall…

Schermafbeelding 2014-09-12 om 16.40.22De laatste jaren is het gelukkig allemaal een stuk minder met het geweld rond de velden, maar in de loop der jaren zijn er natuurlijk talloze incidenten geweest. Niet in de laatste plaats in Engeland, dat naast het voetbal in het algemeen ook kan worden gezien als de bakermat van het hooliganisme. Met name in de jaren ’80 was het in Engeland wekelijks raak. Dat is een beetje de achtergrond waartegen je het boek Undercover Hooligan kunt zien.

In dit spraakmakende boek beschrijft voormalig politieagent James Bannon de periode waarin hij undercover ging bij de hooligans en infiltreerde binnen de Millwall Bushwackers, één van de meest gevreesde hooligangroepen die Engeland ooit heeft gekend. Je leest onder andere hoe Bannon z’n levensgevaarlijke zoektocht begon. Verder lees je over gevechten in kroegen, in stadions en op straat en de constante angst dat de op geweld beluste hooligans ontdekken wie hij in werkelijk is.

Voetbalboek GIJP genomineerd voor NS Publieksprijs

Schermafbeelding 2013-09-19 om 22.40.12Ik weet niet of jullie een beetje boekenlezers zijn, maar de kans dat je als voetballiefhebber deze hebt gelezen is volgens mij wel aanwezig…De bestseller GIJP, het boek van voetbaljournalist Michel van Egmond over Rene van der Gijp, is genomineerd voor de NS Publieksprijs, de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. In totaal zijn zes auteurs genomineerd. Behalve Michel van Egmond zijn dat Geert Mak met Reizen zonder John, Tommy Wieringa met Dit zijn de namen, Simone van der Vlugt met Aan niemand vertellen, Jan Brokken met De vergelding en Kris Verburgh met De voedselzandloper.

Beste Sportboek 2013: ‘Avondje NAC’ van Sjoerd Mossou

Schermafbeelding 2013-06-11 om 11.00.42Ik ben er zelf toevallig gisterochtend in begonnen en ik moet zeggen, de eerste hoofdstukken bevielen me al meteen goed. En dus zou het best wel eens terecht kunnen zijn dat ‘Avondje NAC’ van de journalist/columnist Sjoerd Mossou maandagavond in het Olympisch Stadion in Amsterdam de Publieksprijs voor het Beste Sportboek 2013 heeft gewonnen. Andere genomineerde boeken waren onder andere ‘Geen Genade’ van Thijs Slegers en ‘Gijp’  van Michel van Egmond. In 2011 won Mossou al eens de prestigieuze Hard Gras Prijs voor zijn columns in het AD.

Zoals gezegd: ik ben er net in begonnen: als ik het uit heb zal ik hier op de blog nog wel even weten of ook de rest van het boek me kon bekoren.

Nog op zoek naar een leuk vaderdagcadeau?

Volgende week zondag is het vaderdag. Ben je nog op zoek naar een leuk kadootje voor je ouweheer? Dan is ‘De Voetbalhel’ van Tom Bodde een absolute aanrader. Met een Europees Kampioenschap dat nu al, op de eerste speeldag, de gemoederen flink bezig houdt, is een voetbalboek natuurlijk een prima presentje. Trouwens… Ook het eerste boek van Bodde (Bier, Confetti en Staanplaatsen) is absoluut de moeite waard. In zijn boeken beschrijft de enthousiaste groundhopper uitgebreid zijn reizen naar voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland.