‘Schotten gebruikten dope tijdens WK’78′

Een grote rel in Schotland: in zijn autobiografie Both Sides of the Border heeft Schotland-middenvelder Archie Gemmill geschreven dat zijn ploeggenoten peppillen namen tijdens WK’78 in Argentinie. Dat land speelde op dat toernooi ook tegen Oranje in de poule en won met 2-3 (een weergaloze Gemmill scoorde twee maal). Nederland ging echter door op een beter doelsaldo dankzij een late treffer van Johnny Rep, met de verloren finale als het bekende resultaat. De Britse media staan er bol van, zoals Daily Mail en The Mirror. Gemmill, tegenwoordig bondscoach van Schotland-19: ‘Ik zag de jongens het openlijk nemen in de kleedkamers. Het was iets dat – klaarblijkelijk – slechts weinig mensen deden. Maar het was de eerste keer dat ik het zag.’ De jongens konden er mee weg komen, stelt hij, omdat er slechts twee urinecontroles per team waren. Hij noemt geen namen. Vermoedelijk gebruikten ze de drugs om meer energie te krijgen. Ik vind dit eerlijk gezegd een storm in een glas water. Ik denk namelijk dat er meer voetballers zijn geweest die doping hebben gebruikt om beter te presteren. En dan heb ik het niet over een peppilletje, een lijntje zoals Diego of een blowtje zoals Quido Lanzaat of Reinhard Breinburg, maar structureel. Alleen: hoe bewijs je dat?
Het boek komt uit in het VK op 12 september.
UPDATE 12:09 uur: Inmiddels heeft NU.nl’s sporthistoricus en mijn ouwe radiocollega Jurryt ook aandacht besteed aan het onderwerp. Hij wijst mij en u nog even op het feitje uit Simon Kuper’s Voetbal als oorlog (verdomme m’n lievelingsboek na Yo Soy el Diego, glad vergeten!) dat er een zwangere zou hebben meegespeeld tijdens de finale bij Argentinië. Niet nieuw dus, die geruchten over doping tijdens 78…

6 reacties op “‘Schotten gebruikten dope tijdens WK’78′

  1. Hendvos

    Dat de Schotten doping gebruikten op het WK ’78 kan nauwelijks een verrassing worden genoemd. Een van hun spelers, ik meen Willie Johnstone, werd wegens dopinggebruik zelfs vroegtijdig naar huis gestuurd. Dat deze “onthulling” in Schotland nu zoveel ophef zou veroorzaken vind ik dan ook moeilijk te geloven.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ben

    Het is echt voorpaginanieuws in Schotland. De kranten staan er vol van, ik heb het zelf gelezen, omdat ik er op vakantie was. (prachtig land overigens, maar dat terzijde). Juist omdat binnenkort het boek van Archie Gimmel verschijnt, wordt er zoveel aandacht aan besteed. Tja en als een speler van toen dat nu zo maar in het openbaar schrijft, krijgt dat natuurlijk veel aandacht.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hendvos

    Vind ik toch een gek verhaal. Iedereen weet het namelijk al. In Nederland ontstaat toch ook geen chaos wanneer er nu een boek uitkomt waarin staat dat Joop Zoetemelk wel eens doping heeft gebruikt?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Keimpsk

    Bij de spelen van Athene zou ook een zwangere man hebben meegedaan. De waarheid is wat minder leuk: bij sommige vormen van kanker maak je het HCG hormoon aan; hetzelfde hormoon waarmee je een roze stip op de Predictor krijgt. In de finale van 78 had dus waarschijnlijk één van de spelers kanker.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.