‘Makkelijke kwalificatie, slecht WK’

Ik vind Rudy B’s commentaar op plaatsing voor het WM 2006 zo mooi dat ik hem hier integraal plaats. Rudy Bedankt! Zodat RSS-lezers er ook van kunnen genieten: ‘Hartstikke mooi natuurlijk dat het Nederlands elftal ongeslagen (als tenminste Macedonië er woensdag onder wordt gehouden) door de kwalificatie is gerold. Maar de kreet ‘we worden wereldkampioen’ is ouderwets Hollands opportunisme. Dat blijkt uit een klein onderzoekje naar de resultaten van vorige WK’s. Goed presteren op een WK vereist helemaal geen goede kwalificatie. Integendeel zelfs…. Logo Fifa

WK 2002. De halvefinalisten waren Brazilië, Duitsland, Zuid-Korea en Turkije. Zuid-Korea was als thuisland automatisch geplaatst, maar de andere drie landen bereikten het WK uiteindelijk op het tandvlees. Duitsland en Turkije plaatsten zich pas via de play-offs en Brazilië was het lachertje van Zuid-Amerika, want het had nog nooit zoveel moeite gehad zich te kwalificeren. Brazilië lachte echter als laatste, want het werd wereldkampioen.

WK 1998. De halvefinalisten waren Frankrijk, Brazilië, Kroatië en Nederland. Frankrijk en Brazilië waren automatisch geplaatst als respectievelijk organisator en titelverdediger. Kroatië had een play-off nodig en Nederland had de handen vol aan met name België en Turkije.

WK 1994. De halvefinalisten waren Brazilië, Italië, Zweden en Bulgarije. Wereldkampioen Brazilië had zich pas in het laatste, allesbeslissende duel geplaatst via Uruguay door twee goals in het laatste kwartier van Romario. Italië geraakte op het eindtoernooi door een late 1-0-kwalificatiezege op Portugal (Dino Baggio in de 83e minuut). Kostadinov bracht Bulgarije pas in de 90e minuut van de allerlaatste wedstrijd (tegen Frankrijk) op het WK. In diezelfde poule plaatste Zweden zich relatief makkelijk voor het WK.

WK 1990. De halvefinalisten waren West-Duitsland, Argentinië, Italië en Engeland. De Argentijnen waren als titelverdedigers automatisch geplaatst, evenals Italië als organiserend land. West-Duitsland en Engeland kwamen echter pas via de achterdeur op het WK. De Duitsers als beste nummer twee en de Engelsen als tweede beste nummer twee.

Wat ik maar wil aangeven: goed presteren op een WK hangt totaal niet samen met het gemak waarmee een kwalificatiereeks wordt afgewerkt. Een beetje realiteitszin kan geen kwaad, dacht ik. Maar ik houd me aanbevolen voor betere argumenten. Aan de laatste vier WK’s deed 31 keer een Europees land mee dat zich als groepswinnaar had gekwalificeerd. Net als Nederland dus.

Daar komen de cijfers:

* 11 keer (35 procent) kon zo’n land al na de poulefase van het WK naar huis.

* 10 keer (32 procent) sneuvelde zo’n land in de achtste finales, bij de laatste 16 dus.

* 7 keer (23 procent) reikte tot de kwartfinales.

* En slechts drie keer bereikte een Europese kwalificatiegroepswinnaar de halve finale: Italië en Zweden in 1994 en Nederland in 1998. Alleen Italië bereikte vervolgens de finale, die het weer verloor van Brazilië. Dat zijn weinig bemoedigende cijfers voor de winnaars van een kwalificatiegroep. Het staaft de stelling dat alle euforie enigszins voorbarig en vooringenomen is.

Verder speurwerk levert overigens op dat de laatste keer dat een Europese groepswinnaar daadwerkelijk wereldkampioen werd, dateert uit 1954: West-Duitsland. Ook niet echt een goed voorteken, dat Nederland op 9 juli 2006 het land dronken van geluk maakt. ‘

Dit artikel is geschreven door Rudy Boogert. Auteursrechten blijven bij hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.