Rare zet Van Basten, vroeg Cruijff als bondscoach op het WK

Ik had op voorhand alle vertrouwen in San Marco van Basten, maar in door al z’n warrige beslissingen op het WK is hij toch behoorlijk van z’n voetstukje gelazerd. Nu dit weer: in Studio Sportzomer vertelde Johan Cruijff gisteren dat Marco hem tweemaal vroeg bondscoach te worden, zou Oranje zich plaatsen voor het WK. Eenmaal deed hij…

dat bij z’n aanstelling, eenmaal nadat Oranje zich definitief had geplaatst. Van Basten zou dan Cruijffs assistent zijn geworden.

Cruijff roemt Van Basten erom. Noemt hem een groot mens. Een goede coach. Ammehoela, denk ik dan. Ik noem het lafheid. Ben je net aangesteld voor een topjob, vraag je of iemand anders het wilt doen. Iedereen zou toch zo onderhand moeten weten dat Cruijff als bondscoach een gepasseerd station is.
Zijn trots zit Cruijff al jaren in de weg.

De KNVB, bij monde van Kesler, wist er niets van. Belachelijk natuurlijk. Hoe kan een bondscoach op eigen houtje zijn vervanger regelen? Zo werkt het toch niet in deze wereld? Maar wel in de wereld van San Marco. Een heel vreemde zaak dit.

Meer hierover hier, hier, hier, hier.

15 reacties op “Rare zet Van Basten, vroeg Cruijff als bondscoach op het WK

 1. Fokke

  Hoe groot is jouw wereld eigenlijk?
  Kom je uit een ei of zo, dat je denkt dat alles in openbaarheid correct wordt geregeld.

    /   Beantwoorden  / 
 2. brabantia5

  dit moest hij zeker via de knvb regelen, weer een minpunt erbij voor marco.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Bob

  Zeg me nu eens wat er precies niet aan deugt.
  En hoezo laf? Begrijp ik niet. Hij neemt de handschoen op om het team te laten kwalificeren. Bovendien zou hij zich niet terugegtrokken hebben door als assistent mee te gaan. Lijkt me een volkomen integere actie.
  Net als het feit dat hij de gewoon naar het WK is gegaan als eerste man, zonder smoes vooraf. Ook brengt hij het zelf niet naar buiten dat hij het voorstel deed, dus achteraf treft hem ook geen blaam.
  Daarenboven gaat hij ook nu door zonder morren.

  Hij vindt Cruijff beter dan zichzelf. Dat siert hem – hij is ook duidelijk als hij iemand slechter vindt! – of ‘ont’siert hem in ieder geval niet.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Sem

  Al zijn warrige beslissing?
  Je kunt veel van hem zeggen, maar aan duidelijkheid ontbreekt het toch zeker niet!

  Ik schrijf toch ook niet dat je stukjes altijd vol taalfouten zit, zonder er vervolgens ook maar een te noemen. Het is niet waar en het is zo makkelijk om stemming te maken dit er nonchalant tussen te kalken.

    /   Beantwoorden  / 
 5. burry

  van basten is gewoon een in-zijn-eigen- wereld-levende ziel waar het nederlands voetbal totaal niets meer aan heeft. die reacties alleen al van hem, nu weer dat hij het raar vind dat er dingen geschreven worden over de prestaties van dit WK, hij geeft zichzelf een dikke 7, van mij krijgt hij een 4 hooguit! want ook maar een beetje zelfkritiek zal hij niet hebben, nee de mensen die zeggen dat het niet goed ging hebben ongelijk, verdonk is schuldig (volgens cruijff dan, wat ook een grote (nog groter) mafketel begint te worden) en een beetje verstand snapt wel dat bepaalde keuzes van van basten totaal nergens over gaan

    /   Beantwoorden  / 
 6. Gnoef

  Ach, ik kan zo enkele ‘copy-pastes’ uitvoeren van enkele blog-boodschappen van t/m 24 juni 9 uur. ‘Hosanna!’ en ‘San Zus’ en ‘San Zo’ voert de boventoon.
  Slap inconsistent nagekanker van ongetwijfeld dezelfde bende.

    /   Beantwoorden  / 
 7. remco janssen

  heerrrrrlijk, op alle slakken zout leggen. Het is logisch dat je op voorhand vertrouwen hebt in iemand met de persoonlijkheid van Marco. Het is ook logisch dat het team opgebouwd moet worden. Maar als je constateert dat bepaalde keuzes cruciaa; zijn geweest voor de uitschakeling, dat de tactiek die de coach koos faliekant de verkeerde was en dat de spelers nauwelijks gemotiveerd leken te spelen, dan mag je daar toch keihard over oordelen? Of ben ik nou gek?

    /   Beantwoorden  / 
 8. gerard

  Ten eerste had hij voluit op de winst en met de sterkste opstelling tegen de Argentijnen moeten spelen omdat Mexico ‘ons’ wel ligt, dit in tegenstelling tot Portugal. Ten tweede is hij gezwicht voor de pers om toch van Bommel en Boula te selecteren welke juist ons de das hebben omgedaan. Niet sterk allemaal, onzekerheid troef, topcoach onwaardig..conclusie gezakt voor het examen. Advocaat was warempel helemaal nog niet zo slecht!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 9. Falco

  Gedeeltelijk eens. Ik begreep sowieso niet waarom Nederland zo tevreden was met een 0-0 tegen Argentinie, want tweede waren ze toch wel. Alles uit de kast halen om Portugal te ontlopen had het doel van die derde wedstrijd moeten zijn. Zeg maar een gratis poging.
  Toch is Nederland geen sterke ploeg van wereldklasse: absoluut geen wereldkampioen. Dus al zet je de allerbeste trainer neer, dan nog dwing je dat niet af. Dat is de zaak wel heel simpel voorstellen.
  Voor remco geldt dat hij degene is die op alle slakken zout legt, dus fijn dat hij het heerlijk vindt. Dat spreekt ook al uit het feit dat er uberhaupt dit soort warrige, met alle landelijke opinie winden meewaaiende onzin uit zijn toetsenbord komt.

    /   Beantwoorden  / 
 10. remco janssen

  @Falco:

  ‘Voor remco geldt dat hij degene is die op alle slakken zout legt, dus fijn dat hij het heerlijk vindt. Dat spreekt ook al uit het feit dat er uberhaupt dit soort warrige, met alle landelijke opinie winden meewaaiende onzin uit zijn toetsenbord komt.’

  Grappig dat je precies daarvoor een analyse maakt die ik ook had gemaakt nadat Nederland uitgeschakeld was. Waai je nu met mijn wind mee of ben ik toch in staat tot iets interessants?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Falco

  Het is hier en daar wat gechargeerd, ik vind je stukjes eigenlijk heel ok.
  Het is mijn persoonlijke mening dat ik veel dezelfde meningen lees die in korte tijd bijna 180 graden gedraaid zijn. Dit is een landelijke trend, daar zullen we het over eens zijn. Mijn wind is geen nieuwe, dat ben ik me wel bewust, maar een consistente. Ik ben er niet anders over het elftal en de trainer gaan denken voor of na de uitschakeling. Misschien wel voor of na de bal op de lat van Cocu? Je ziet: het gaat vaak om kleine dingen/toevalligheden en dat vind ik te mager om een mening om te turnen.
  Argentinie zou het voor velen worden, en je ziet ze liggen eruit. De trainer zal wel fout zijn, de spelers over een week niet bevlogen? Ik geloof daar niet in. Ja, ze hebben een wedstrijd verloren, ok.
  Maar ik neem ‘onzin’ terug hoor, stiekem lees ik je stukjes graag. Kritiek geven is vaak verleidelijk en ik maak me er dus zelf ook schuldig aan.

    /   Beantwoorden  / 
 12. gerard

  Sta niet raar te kijken als Portugal van Frankrijk wint, ik wil maar zeggen dat tijdens dit WK iedereen van iedereen kan winnen. Ook Nederland had hier kunnen staan of zelfs het ploegje van Guus, aanvallers komen simpelweg dit toernooi niet uit de verf door de goed georganiseerde verdedigingen. Een ploeg die eenmaal op voorsprong komt is niet meer makkelijk te kloppen. Dit WK zal dan ook niet te boek komen staan om de individuele kwaliteiten van bepaalde sterspellers want die waren nagenoeg niet aanwezig door met name door de hechte defensies.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Falco

  Uitstekende analyse, derhalve is ook mijn mening dat het niet om een specifieke speler gaat. (Tenzij de speler boven de 90 kilo weegt, want dan kan deze in de weg lopen.) Zo kon ook Duitsland goed standhouden tegen Argentinie zonder uitgespeelde kansen.
  Enige kanttekening is dat bovenstaande inzender niet moet denken dat zijn voorspellende gaven hoger ingeschat dienen te worden dan de datum van inzending.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Falco

  Laat ik de kanttekening ook maar intrekken en een bak koffie nemen! Frankrijk Portugal is geen Engeland Portugal. Brrr.

    /   Beantwoorden  / 
 15. haantjesgedrag

  Vervolgoverwinningen van Portugal zouden mij zeker niet verbazen. Er zitten enorme pingelaars tussen, maar dat neemt niet weg dat ze tecnisch beter waren dan hun tegenstanders tot op heden. Engeland kwam er wat dat betreft niet aan te pas.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.